Categorieën

Service

De zon is van iedereen

De zon is van iedereen
Uit

De zon is van iedereen

  • Redactie
  • 14-01-2023
  • Uit
De zon is van iedereen

VLAARDINGEN - De zon levert in één uur evenveel energie als de hele mensheid in een jaar verbruikt. Waarom óógsten we die dan niet? Kunstenaar Marjan van Aubel pleit voor een ‘solar democracy’. Op het moment dat zonnetechnologie verbonden wordt met schoonheid en ontwerp ontstaat een heel nieuw perspectief.

Op maandag 23 januari vindt in De Windwijzer het tweede gesprek plaats van een uitzending van Tegenlicht. Een uitzending om warm van te worden! Wat kun je verwachten? We zien een groot deel van de uitzending die we op enkele belangrijke momenten onderbreken om over vragen met elkaar te spreken. We sluiten af met een terugblik en bespreken de verwachtingen die deze ontwikkelingen bij ons oproepen. 

Zonne-energie kan in de huidige energiecrisis voor mensen een uitkomst zijn. Tijd om de spots op zonlicht te richten. In 2022 is in Nederland beduidend meer zonne-energie geoogst dan in eerdere jaren. Dat lijkt mooi, maar een enthousiaste groep zon-believers wil véél verder gaan. De zon is van en voor iedereen. Laten we dus lampen produceren die op zon werken. Laten we kleding en ramen maken die zon oogsten. Laten we gebouwen en geluidsschermen met zonnefolie bedekken en een heuse ‘zonnebeweging’ beginnen.

Samen met anderen presenteerde solar designer Marjan van Aubel (1985) een eerste Solar Biënnale, een zonne-manifest en een installatie op de Dutch Design Week (Eindhoven, 22-30 oktober 2022). Van Aubel is dit jaar ambassadeur van het festival. 

Hoewel er steeds meer zonnepanelen komen, gaan de gesprekken vooral nog over de techniek erachter, over de terugverdientijd en het verwachte rendement. Marjan van Aubel en haar medeoprichter Pauline van Dongen stellen andere vragen: ‘Waarom moet het altijd rechthoekig en enkel in de kleuren zwart en donkerblauw?' 

Met nieuwe vormen en mogelijkheden zijn we er nog niet, want ons elektriciteitsnet is nog niet toegerust op de enorme hoeveelheid zonne- en windenergie. Hoe gaan we de energietransitie tot een goed einde brengen? Ook daarover horen we inspirerende ideeën van een expert met 40 jaar ervaring met zonne-energie. 

Wil je meedoen aan een gesprek over dit onderwerp? Meld je dan aan via [email protected]. Aanvang is om 19.30 uur. De Windwijzer is gevestigd aan de Schiedamseweg 95 in Vlaardingen.

 

De Windwijzer

Schiedamseweg 95, Vlaardingen

Meer over De Windwijzer →