Categorieën

Service

Feestelijke start traject ‘Breed opleiden Verpleegkunde’

Feestelijke start traject ‘Breed opleiden Verpleegkunde’
Gezond

Feestelijke start traject ‘Breed opleiden Verpleegkunde’

  • Redactie
  • 14-10-2019
  • Gezond
Feestelijke start traject ‘Breed opleiden Verpleegkunde’
REGIO - Op maandag 7 oktober 2019 vond in DrieMaasStede, één van de huizen van Argos Zorggroep de feestelijke start plaats van het traject ‘Breed opleiden Verpleegkunde Regio Rijnmond’. Via deze nieuwe leerroute zijn zeventien tweedejaars bol-studenten gestart met hun 'studentenreis' langs vier branches in de zorg. Dit betekent dat zij gedurende twee jaar elk half jaar stage lopen in verschillende branches en tenslotte in het vierde jaar leren en werken als bbl-student bij de instelling naar keuze.

Albeda Zorgcollege werkte het idee van breed opleiden uit met vier partners: Argos Zorggroep, Antes, Franciscus Gasthuis & Vlietland en Zonnehuis Vlaardingen. Zij vertegenwoordigen vier verschillende branches in de zorg: psychogeriatrische zorg (pg), ggz, somatiek/thuiszorg en een ziekenhuis. 

Betere startpositie
"Onze gezamenlijke wens gaat hiermee in vervulling!" vertelt Jeannette van Huizen, onderwijsleider opleiding Mbo-verpleegkundige niveau 4 bij Albeda Zorgcollege, enthousiast. "In het vierde jaar met een bbl-route, kunnen studenten bewuster kiezen voor een werkplek. De student leert voornamelijk in de praktijk van en met kritische beroepssituaties, die samen met de zittende zorgprofessionals worden opgelost. Die kennis en ervaringen vanuit alle branches van het beroep verpleegkundige, geeft ze een betere startpositie op de arbeidsmarkt. En ze zijn verzekerd van een stageplaats." 

Breed opleiden
Margot van der Waal, manager personeel, organisatie & opleidingen bij Zonnehuisgroep Vlaardingen, is enthousiast over het traject: "We creëren een leerorganisatie, waarbinnen elke instelling één dag per week, een groep studenten ontvangt. Na een half jaar reizen de studenten door naar de volgende werkplek en ontvangen wij weer een nieuwe groep. De lesdag in de praktijk voor alle zeventien studenten behandelt de thema's die passen bij het werkveld. Zo leiden we breed op in de keten van beroepscontexten waar een verpleegkundige dienst doet." 

De keten
Marij de Gouw, senior opleidingsadviseur bij Franciscus Gasthuis & Vlietland, benoemt nog meer voordelen: "Onze regionale, gezamenlijke uitdaging in de wereld van de zorg, is studenten en zittende professionals te blijven boeien en binden. We benutten bewust het effect van gezamenlijk opleiden; studenten en zorgprofessionals leren van en met elkaar. Door de lesdag in de praktijk én twee stagedagen op een verpleegafdeling, krijgt de student een bredere oriëntatie op de zorg in de keten. Dit bevordert de kwaliteit van de zorgverlening. De route van een patiënt verloopt tegenwoordig sneller vanuit een ziekenhuis richting de thuiszorg of een verpleeghuis. De studenten krijgen nu zicht op het totale patiëntenproces."

Zonnehuisgroep Vlaardingen

Dillenburgsingel 5, Vlaardingen

Meer over Zonnehuisgroep Vlaardingen →