Categorieën

Service

Het eind van de papieren reclamefolders?

Het eind van de papieren reclamefolders?
Nieuws

Het eind van de papieren reclamefolders?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 21-06-2021
  • Nieuws
Het eind van de papieren reclamefolders?
VLAARDINGEN - Wie folders in de bus wil ‘hebben’ zal vanaf 2022 een sticker op de brievenbus moeten plakken; de zogeheten ‘Ja/Ja sticker’. Nadat meerdere steden deze maatregel hebben ingevoerd in de strijd tegen de berg papierafval was ook Vlaardingen in de raad unaniem overstag gegaan.

Die beslissing werd echter alweer eventjes geleden genomen, namelijk in december 2019, dus goed anderhalf jaar terug. Waarom het dan zo lang duurt voordat de invoering plaatsvindt? Dat heeft te maken met de belangen van de branche die ervoor zorgt dat al die stapels papier wekelijks bij u in de bus worden gemikt. Die pikten in eerste instantie dat voornemen van veel steden niet en spanden allerlei rechtszaken aan. De rechter heeft inmiddels beslist in een aantal zaken dat het nieuwe systeem ingevoerd mocht worden. Ongeadresseerd reclamedrukwerk krijgt u dan alleen als u een Ja/Ja sticker heeft.

De huis-aan-huiskrant is inmiddels een ‘ander verhaal’; gemeenten hebben afgesproken dat die dan weer niet onder reclamedrukwerk vallen, maar dan moet tenminste 30% van de inhoud redactioneel zijn. En dat is best wel discutabel want dat leuke interview met die winkelier, is dat redactioneel of is dat reclame voor de winkel? Deze kranten draaien, of drijven, overigens voor een groot deel op de inkomsten die de Gemeentepagina’s opleveren.

In ieder geval kunt u tezijnertijd een Ja/Ja sticker krijgen om aan te geven dat u ongeadresseerd drukwerk wilt. En dan waarschijnlijk daarnaast nog een aparte sticker als u de huis-aan-huiskrant alsnog NIET wilt ontvangen. En een sticker als u dan de folders wel en de huis-aan-huiskrant niet wilt?

De gemeente moet nu zelf ook nog een procedure afronden waarbij ze de verwachting uitspreekt dat het op 1 januari 2022 rond is. Dat zou dan bijna 400 ton papierafval per jaar besparen. Wie dat gaat meten? De gemeente niet.