Categorieën

Service

Kerstpakket ambtenaren: Kerstmiskleun?

Kerstpakket ambtenaren: Kerstmiskleun?
Nieuws

Kerstpakket ambtenaren: Kerstmiskleun?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 30-10-2018
  • Nieuws
Kerstpakket ambtenaren: Kerstmiskleun?
VLAARDINGEN – Dit jaar krijgen zo’n 780 ambtenaren van de gemeente Vlaardingen een kerstattentie: een cadeaukaart waarmee ze voor een bedrag van €25 zelf iets uit kunnen zoeken bij één of meer Vlaardingse winkels. Een prima initiatief zou je denken. Immers, Vlaardingse ondernemers kunnen op die manier wat extra omzet maken aan het eind van het jaar. Toch staan die ondernemers bepaald niet allemaal te juichen. In de praktijk werkt het namelijk nogal omslachtig.

De gemeente schakelde het bedrijf Lokaal Kerstpakket  ( www.lokaalkerstpakket.nl ) uit Doetinchem in om een website op te tuigen waar de ambtenaren online kunnen winkelen. Vlaardingse winkeliers en ondernemers kunnen zich aanmelden, uitgebreid hun gegevens invullen en vervolgens maximaal twintig producten in de webwinkel plaatsen. Elk product voorzien van een foto, een beschrijving en een prijs.

Als al die producten in de winkel ge-upload zijn kunnen de ambtenaren hun keus maken, waarna de winkelier van hun keus de bestellingen via app of computer bekijkt en daarna klaarzet. De ambtenaren printen hun bestelling en gaan met deze print naar de winkelier die ze met de app scant, en de bestelling daarmee afboekt uit de webwinkel. Aan het eind van de maand staat het geld op de rekening van de winkelier. Veel werk? Nogal, en naast het runnen van de winkel ben je als winkelier ook nog eens je eigen Bol.com uitgiftepunt, waarbij behoorlijk wat tijd geïnvesteerd moet worden in allerlei handelingen , terwijl je niet weet of dat zich uiteindelijk ‘uitbetaalt’. De gemeente echter vindt wat anders: ,,De handelingen zijn eenvoudig en leveren minimaal werk.’’

Het kon tot een jaar of twee geleden een stuk simpeler: ambtenaren kregen de bekende Vlaardingse Florijnen. Daarmee konden ze shoppen bij alle winkeliers die een poster voor de ramen hadden hangen. Zo eenvoudig. De Florijnen konden door winkeliers altijd vlakbij ingewisseld worden voor cash geld. Waarom heeft de gemeente daar nu niet weer voor gekozen? We legden het voor, maar echt antwoord kregen we niet. ,,Gemeente Vlaardingen staat niet stil en heeft ook dit jaar een origineel idee’’, is de verklaring, waarna vervolgens uitgelegd wordt wat het idee is en dat het Doetinchemse bedrijfje aan allerlei normen voldoet met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De klanten komen niet - zoals bij de Florijnen - bij de winkelier shoppen maar een pakketje afhalen. En dat is toch anders.

Eerder heeft een aantal ondernemers getracht wethouder Frans Hoogendijk te bereiken, om te praten over het ook dit jaar weer inzetten van de Vlaardingse Florijn. Daarvan is echter niets bekend ‘op het stadhuis’: ,,Er zijn geen verzoeken bij de wethouder en het college bekend over het maken van een afspraak om de Vlaardingse Florijnen te bespreken. De wethouder behoudt juist een nauwe samenwerking met de winkeliers- en ondernemers(verenigingen).’’

Voor wat betreft die samenwerking lijkt het echter nog niet goed te zijn gegaan; er is vooraf niet overlegd met de winkeliers of winkeliersverenigingen over Lokaal Kerstpakket. Waarom niet? ,,Voordat de winkeliersverenigingen zijn benaderd door Lokaal Kerstpakket, hebben zij een vooraankondiging ontvangen van de gemeente Vlaardingen. De winkeliers zijn vrij om zich wel of niet aan te melden’’, zo stelt de gemeente. Van dergelijke antwoorden worden ze bij de winkeliersverenigingen ook niet wijzer. Tussen de vooraankondiging van de gemeente en het eerste mailtje van Lokaal Kerstpakket zaten maar twee dagen, erg kort om nog te kunnen reageren. En van overleg was dus al helemaal geen sprake.

De gemeente betaalt aan het bedrijf Lokaal Kerstpakket ook nog eens vijftien procent over de omzet die de winkeliers maken. Normaal gesproken zouden die winkeliers zelf die af hebben moeten dragen aan Lokaal Kerstpakket. Kosten voor een systeem waarover je niet vooraf overlegt met ondernemers kun je natuurlijk moeilijk afschuiven als gemeente.

Uiteindelijk staan niet heel veel winkeliers te springen om deel te nemen aan de Lokaal Kerstpakket actie. Bij een aantal winkeliersverenigingen hebben ze inmiddels al verzucht dat ‘het ook een antwoord was geweest als ze toegegeven hadden dat er helemaal niet is gedacht aan de Vlaardingse Florijn’.