Categorie├źn

Service

Nieuwbouw Westwijk ligt stil na olielekkage

Nieuwbouw Westwijk ligt stil na olielekkage
Nieuws

Nieuwbouw Westwijk ligt stil na olielekkage

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 19-06-2022
  • Nieuws
Nieuwbouw Westwijk ligt stil na olielekkage

Na het vieren van de eerste paal is het nu stil op de bouwplaats. Foto: Waterweg Wonen

VLAARDINGEN – Vol trots sloeg directeur Marieke Kolsteeg van Waterweg Wonen begin juni de eerste paal er bijna eigenhandig in. Op het bouwterrein aan de Floris de Vijfdelaan worden er in opdracht van de woningcorporatie 50 sociale huurwoningen gebouwd en daarnaast komen er ook nog 14 koopwoningen. De voortvarendheid van die eerste klappen is nu ver te zoeken want vanwege een ernstig milieu-incident ligt de bouw alweer even stil. En de dader ligt op het kerkhof.

Tijdens heiwerkzaamheden aan de Floris de Vijfdelaan sprong enkele weken geleden de olieleiding van de hei-installatie. Een ongeluk met grote gevolgen want naar schatting meer dan 100 liter giftige olie werd door de wind de wijk in gesproeid. De olie kwam niet alleen in de bodem terecht maar vervuilde ook persoonlijke bezittingen van bewoners, waarbij bijvoorbeeld ook auto’s besmeurd werden. ,,Na een aantal weken is er nog niet een begin gemaakt met het opnemen en opruimen van de schade’’, aldus betrokken wijkbewoonster Marjo Bazuin.

ONS Vlaardingen heeft er inmiddels vragen over gesteld en wil weten hoe het precies zit, welke maatregelen er worden genomen tegen de milieuschade en of omwonenden daar nog voor gecompenseerd worden.

Voorlopig ligt de bouw van de woningen al weer enige weken stil maar is er ook nog geen begin gemaakt met het opruimen van de olie. Marjo Bazuin: ,,Iemand van Wijkbeheer Vlaardingen zei verbaasd te zijn dat een gespecialiseerde bedrijf nog niet begonnen was met het saneren. Het schoonmaken moet juist zo snel mogelijk plaatsvinden om intrekken in de bodem te voorkomen. De projectleider gebiedsontwikkeling vertelde dat de aannemer dit verder zou oppakken in overleg met Waterweg Wonen en zorgdragen voor de afwikkeling van de schade en het opruimen hiervan. De Gemeente zal hier samen met de milieudienst op toezien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt”. 

Afgelopen week hebben kwamen de bewoners van de Westwijk in actie voor een schone wijk Het wachten is nu op verantwoordelijk aannemer Plegt-Vos, woningcorporatie Waterweg Wonen en de Gemeente Vlaardingen om ditzelfde te doen na de ernstige olielekkage op de bouwplaats aan de Floris de Vijfdelaan.