Categorie├źn

Service

Oliebollentoernooi Schermvereniging Trefpunt

Oliebollentoernooi Schermvereniging Trefpunt
Sport

Oliebollentoernooi Schermvereniging Trefpunt

  • Jan Buijsse
  • 13-01-2019
  • Sport
Oliebollentoernooi Schermvereniging Trefpunt

Fotografie: Jan Buijsse

SCHERMEN - Vanaf 1988 organiseert Schermvereniging Trefpunt jaarlijks een open toernooi voor jeugdige floretschermers. Doel is minder ervaren schermers met de wedstrijdsport kennis te laten maken. Aanvankelijk werd het toernooi gehouden onder de naam Kerstballentoernooi. Het jaarlijkse open Oliebollentoernooi, de opvolger van het Kerstballentoernooi, werd ook dit jaar weer geschermd in de Lijnbaanhal. Zoals gebruikelijk was het een gezellig en sportief toernooi met af en toe een lach en een traan. 

De Kuikens, de jongste deelnemers, waren goed vertegenwoordigd in het toernooi, ook van de zijde van Trefpunt. Maar niet voor alle Trefpunters was er een ereplaats. Wat kun je ook verwachten als je nog maar een paar maanden schermt. Daarom was het jammer dat Quinten Krottje van Trefpunt, vorig jaar nog goed voor een derde plaats, deze eer aan een ander moest laten. Na de eerste ronden stond Olivier Brandenburg (Trefpunt) op de derde plaats, die hij ook daarna wist te behouden. Martin Medvedev en Emily Kaho, beiden Zaïr, verwisselden in de eliminatie van rangorde waardoor Martin tweede werd en Emily, net als vorig jaar, eerste. 

Fel werd er gestreden bij de Benjamins en soms was er teleurstelling. Lukas Brandenburg (Trefpunt), verzilverde zijn wedstrijdervaring; na de eerste ronde stond hij op de eerste plaats. Hij werd gevolgd door Amy van Leeuwen, ook Trefpunt, en Pepijn van Zuijlen van En Cavant. In de volgende eliminatie wisten deze schermers hun standen te consolideren.  

Ook bij de Pupillen was duidelijk te zien dat wedstrijdervaring haar vruchten afwerpt, maar niet altijd een garantie is. Trefpunter Lars Starink leek daarvan de dupe te worden. Ploeggenoot Flores den Draak kon er meer van profiteren. Na de eerste ronde nog op de derde plaats, veroverde hij met overtuiging uiteindelijk de eerste plaats. Loek Klaassen (Trefpunt) wist zich te revancheren ten opzichte van Loek van der Horst (Zaïr). Vorig jaar moest de Trefpunter de Zaïr-schermer jammerlijk voor laten gaan, maar dit jaar wist Loek Klaassen de andere Loek van de tweede plaats te stoten waarmee ze stuivertje wisselden. 

De Cadetten moesten een loodzwaar toernooi uitvechten met name tussen Trefpunter Jesse Slaats en Alexander Pizarro van ESTEC. Beide schermers waren goed tegen elkaar opgewassen. Jesse wist een enkele keer een fikse achterstand in zijn voordeel om te zetten. Maar uiteindelijk bleek het niet voldoende. De eindstand was daarmee: Marc Spanjer derde, Jesse Slaats tweede en Alexander Pizarro eerste. 

De Oliebollen van 2018 zijn dus Emily Kaho (Zaïr), Lukas Brandenburg (Trefpunt), Flores den Draak (Trefpunt) en Alexander Pizarro (ESTEC).