Categorieën

Service

Sparen is vergaren

Sparen is vergaren
Uit

Sparen is vergaren

  • Redactie
  • 22-08-2021
  • Uit
Sparen is vergaren

Fotografie: Hans Bakker

VLAARDINGEN - Sparen is vergaren is de titel van de 152e  tentoonstelling in het 42-jarig bestaan van het Streekmuseum Jan Anderson. Tientallen jaren is er van alles gespaard voor deze bijzondere tentoonstelling. Het oudste voorwerp is een opgegraven spaarpotje uit de 14e eeuw in de vorm van een vrouwenborst.

De Vlaardingse cultuur profiteert al jaren van het spaarkapitaal dat onze voorouders bij elkaar hebben gespaard vanaf 1823. De Vlaardingse notabelen, waaronder de Burgemeester, hielden op vrijdagavond zitting waar de burgers hun spaarcenten kwamen inleveren. Het eerste jaar legden 211 Vlaardingers  f 4795,- (gulden) in, met een rentepercentage van  4%.

Bij de verkoop van de Spaarbank aan de VSB Bank werd de opbrengst 8% omgezet in een kapitaal voor het Fonds Schiedam Vlaardingen en Omstreken, dat deze tentoonstelling voor een deel subsidieert.

Veel spaarpotten zijn gemaakt als reclame middel o.a. voor Flipje , Perli boenwas, Andy, voor de bouw voor de Immanuel- en de Bethelkerk en voor het muziekkorps ‘De Pijpers’. Zelfs in de oorlog zijn in onze stad spaarpotten gemaakt. Voor de onderduikers bijvoorbeeld met een duikende zwemmer er op. Bij HVO werd een bom bestendigde spaarpot gemaakt. De oudste Vlaardingse is een houten bus uit 1762 met een visser in rode buis met een haring in zijn hand.

De tentoonstelling wordt zaterdag middag 28 augustus om 13.30 uur geopend door Carolien van de Zwam, oud medewerkster van de Bondsspaarbank en tot op heden werkzaam bij het Fond Schiedam Vlaardingen. Mooier kunnen wij het niet maken.

De bij elkaar gespaarde spaarpotten, boekjes en andere materialen zijn te zien tot 1 juni 2022 in Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50. Open zaterdag en eerste zondag in de maand van 14.00 – 16.00 uur.