Categorieën

Service

Sporthal Westwijk weer miljoenen duurder

Sporthal Westwijk weer miljoenen duurder
Politiek

Sporthal Westwijk weer miljoenen duurder

  • Redactie
  • 07-02-2024
  • Politiek
Sporthal Westwijk weer miljoenen duurder

Links op de foto wethouder Arnoud Proos

VLAARDINGEN - Het is net geen jaar geleden dat de eerste paal de grond in ging. Sinds 24 februari 2023 heeft de bouw van de nieuwe sporthal aan de Claudius Civilislaan echter financieel de nodige tegenslagen gehad.

In mei 2023 werd al door het college bij de raad een verzoek neergelegd om nog eens €422.000 extra uit te geven dan voorzien . De oorlog in Oekraïne en nog wat andere factoren hadden immers alles duurder gemaakt. Dat was dan even niet voorzien, maar voor de post ‘onvoorzien’ wordt doorgaans 10% bovenop de bouwkosten gereserveerd. Deze week kwam het verzoek van het college in een raadsmemo om nog eens een extra krediet te verstrekken van €2,7 miljoen en dat stijgt dan weer ruim boven de kosten onvoorzien uit.

De redenen die het college, en in het bijzonder verantwoordelijk wethouder Arnoud Proos aanvoert zijn: Prijsstijgingen, meerwerk (er moest onder meer een fietspad verlegd worden) en een lagere SPUK bijdrage; dat laatste is een bijdrage van de Rijksoverheid en zou 17,5% van de bouwkosten bedragen. ‘Zou’, want het beschikbare geld wordt verdeeld over meer gemeentes die een aanvraag doen. Vlaardingen krijgt uiteindelijk 12,5%. Per elk miljoen bouwkosten voor de sporthal is dat een verschil van €50.000 minder inkomsten voor de gemeente. Gezien de wijze van hoe het werkt met zo’n bijdrage hadden de gemeente, het college en de betrokken ambtenaren dat enigszins kunnen weten. Onzeker is ook nog eens of er uit de Rijksbijdrage over 2023 voor dit project nog eens 10% bouwkosten bijgedragen wordt,

Om het financiële gat te dichten, en ervoor te zorgen dat de sporthal af komt in april 2024 heeft wethouder Proos dus toestemming van de raad nodig om enkele miljoenen extra uit te geven. Doorgaans ligt dat niet op de plank, dus moet er geleend worden en betaalt de gemeente extra rente over het extra krediet van €2,7 miljoen. En de raad tenslotte heeft eigenlijk geen andere keus dan ‘ja’ te zeggen, want anders zit men met een onafgebouwde sporthal.

Ironisch is vooral dat er voor projectmanagement en financiële kostenbeheersing een nieuw systeem aangeschaft wordt. Kosten: ruim €1,5 miljoen en terug te vinden in de Voorjaarsnota van afgelopen jaar.