Categorie├źn

Service

Tweede kampioenschap op rij voor VFC (za)!

Tweede kampioenschap op rij voor VFC (za)!
Sport

Tweede kampioenschap op rij voor VFC (za)!

  • Redactie
  • 15-05-2022
  • Sport
Tweede kampioenschap op rij voor VFC (za)!
VLAARDINGEN – Het klinkt als een sprookje. Je gaat voetballen met wat vrienden, je vraagt je jeugdtrainer als eindverantwoordelijke en je laat je club in enkele seizoenen promoveren van de kelderklasse naar de 2e klasse. Dit is het verhaal achter het vriendenteam van VFC (za).

Het is begin 2017 wanneer enkele vrienden uit de zondag selectie van VFC besluiten dat ze graag op zaterdag willen spelen. Voor hen is het duidelijk, een zaterdagselectie bij VFC of zaterdag voetbal bij een andere vereniging in Vlaardingen. In slechts enkele maanden tijd wordt de staf samengesteld en de club in twee gesplitst. De zondagselectie raakt een compleet team kwijt, waaronder enkele van hun sterkhouders, de zaterdagselectie start met 20 man aan het seizoen 2017-2018.

Direct in het eerste seizoen is het duidelijk dat het VFC (za) menens is. De doelstelling wordt direct al uitgesproken om te promoveren naar de 2e klasse. Aan het begin van het seizoen 2017-2018 wordt er door onervarenheid enkele keren puntverlies geleden waardoor VFC (za) uiteindelijk het moet afleggen tegen CION om de strijd om het kampioenschap. Promotie via de play-offs is na een zwaar eerste seizoen te veel gevraagd van de jonge ploeg van van Loenen.

Het tweede seizoen in de vierde klasse mondt uit in een directe broederstrijd tussen VFC (za) en stadsgenoot Victoria’04. Thuis spelen de zaterdag kwekkers gelijk, waarna in het voorjaar van 2019, op het sportcomplex van Victoria’04, wel de volle winst wordt binnengesleept. Dit betekent de definitieve knock-out voor de club uit de broekpolder. VFC (za) wordt in het tweede seizoen van haar bestaan voor het eerst kampioen, de elfde keer in clubgeschiedenis.

Het derde seizoen vangt VFC (za) aan in de 3e klasse D(erby). De doelstelling van VFC (za): Direct meespelen om promotie. Met wedstrijden tegen CION, DVO’32, KethelSpaland, HBSS en VDL is het derbygehalte hoog in deze klasse. Opnieuw is het wennen. Aan het begin van het seizoen wordt er in de laatste minuten van de wedstrijden veel puntverlies geleden. De tweede periode wordt misgelopen doordat de zaterdagkwekkers 1 doelpunt te weinig weten te scoren. Door de uitbraak van het coronavirus zit er dit seizoen geen eindklassering en mogelijke promotiewedstrijden in voor de zaterdagdan drie competitiewedstrijden.


Het derde volledige seizoen start VFC (za) sterk aan haar seizoen. Zoals het VFC betaamd blijft de zaterdag selectie vrijwel intact en keren sterkhouders als Verkade, Smith en van Mil terug op het Kwekkernest. Daarnaast wordt Najim Nasri toegevoegd aan de staf. De eerste zeven wedstrijden worden omgezet in volle winst. Een hecht collectief met een ijzersterk verdedigingsblok bezorgen VFC (za) 22 punten uit de 8 wedstrijden voor de winterstop. Blessures van sterkhouders als Pranger, Netten en van der Meer worden moeiteloos opgevangen door de brede selectie en jeugdspelers als Jasper en Scheper.

Naaste belager Zuidland doet lang mee in de strijd om het kampioenschap, maar moet uiteindelijk afhaken. In een directe confrontatie in het hol van de leeuw, weet VFC (za) in het extremis van de wedstrijd de 0-1 tegen de touwen te koppen. Het verval is ingezet voor Zuidland. Waar VFC (za) vrijwel de complete buit binnen harkt, verliest Zuidland van HBSS, Vierpolders en DVO’32.

Zodoende treed Zuidland op dinsdag 10 mei in de KwekkerDome aan met negen punten achterstand. Op een afgeladen, en met sfeeracties overladen, sportpark weet VFC (za) de runner-up op een 2-0 nederlaag te trakteren. De zaterdag Kwekkers nemen hiermee een voorschot op het tweede kampioenschap op rij, die uiteindelijk het weekend erna binnengesleept wordt.

Met het tweede kampioenschap op rij weet VFC (za) in slechts drie seizoenen te promoveren van de 4e naar de 2e klasse. Een prestatie die in Vlaardingen en omstreken niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Als men denkt dat de doelstelling bereikt is, komt men bedrogen uit. De zaterdag selectie blijft grotendeels intact en aankomend seizoen wil VFC (za) direct aanhaken bij de (sub)top in de 2e klasse.