Categorie├źn

Service

Vanaf vandaag: afgesloten containers

Vanaf vandaag: afgesloten containers
Nieuws

Vanaf vandaag: afgesloten containers

  • Redactie
  • 01-02-2021
  • Nieuws
Vanaf vandaag: afgesloten containers
VLAARDINGEN - Als alles goed is gegaan, hebben alle Vlaardingers de afgelopen week een pasje gehad voor de afvalcontainers, die containers worden vanaf vandaag door Irado afgesloten. De verwachting is dat binnen een week alle restafvalcontainers afgesloten zijn. Vanaf het moment dat de containers gesloten zijn, kun je die alleen nog met je pasje openen.

De afvalpas is een van de maatregelen uit het ‘Actieplan halvering restafval’. Vlaardingen heeft aanzienlijk meer restafval dan vergelijkbare gemeentes. Een van de oorzaken is dat niet alleen bewoners en bedrijven die reinigingsrecht betalen de containers gebruiken, maar ook mensen van buiten Vlaardingen en bedrijven die geen reinigingsrecht betalen. Op die manier dragen zij bij aan de hoeveelheid restafval in Vlaardingen zonder dat zij bijdragen aan de kosten voor het afvoeren en verwerken van dit afval.

Met de afvalpas kunnen gebruikers onbeperkt terecht met hun restafval bij alle ondergrondse restafvalcontainers in hun wijk. Er gaat niet per afvalzak betaald  worden, want de pashouders betalen al voor hun afval via hun afvalstoffenheffing of reinigingsrecht. De containers voor GFE (Groente-, Fruit- en andere Etensresten), glas, papier en textiel blijven gewoon open, dus deze kunnen zonder afvalpas gebruikt worden. 

Vulgraadmeter

Tegelijk met het pasjessysteem, is er ook een vulgraadmeter in de containers geïnstalleerd. Deze sensor zorgt er voor dat Irado een seintje krijgt als een container of een cluster van containers voor 80 procent vol is. Hierdoor kan Irado de containers bijtijds legen. Als er meerdere containers naast elkaar staan, dan meet het systeem het gemiddelde van de containers. Het kan dus zijn dat een van de containers wel vol is, maar nog niet geleegd wordt omdat deze naast een container staat waar nog genoeg afval bij kan.