Categorieën

Service

Woningbouw Rivierzone Vlaardingen van start

Woningbouw Rivierzone Vlaardingen van start
Wonen

Woningbouw Rivierzone Vlaardingen van start

  • Redactie
  • 13-03-2024
  • Wonen
Woningbouw Rivierzone Vlaardingen van start

Voor het bouwplan New Haven is nader onderzoek naar geur en geluid van de ernaast gelegen horeca nodig.

VLAARDINGEN - De Raad van State (RvS) heeft op 13 maart 2024 twee bestemmingsplannen die gezamenlijk leiden tot ongeveer 1.400 woningen in de Rivierzone definitief bevonden. Bij een derde bestemmingsplan, voor circa 76 woningen vraagt de Raad van State nader onderzoek.

In de Rivierzone gaat het op dit moment om drie bestemmingsplannen; Maaswijk-West (District U), Maasboulevard/Westhavenkade (New Haven) en het Eiland van Speyk. De gemeenteraad heeft deze drie bestemmingsplannen al eerder vastgesteld op 13 oktober 2022. Er zijn zes beroepen tegen de vastgestelde bestemmingsplannen ingesteld.

Verbinding

Met de ontwikkeling van de Rivierzone langs de Nieuwe Maas wil Vlaardingen de verbinding van de historische stad met de rivier maken en een nieuw stadsdeel bouwen met woningen en diverse voorzieningen. Het is een plek waar wonen, werken, leren en ontspannen bij elkaar komen op verschillende locaties langs de rivier.

Een aantal bedrijven en bewoners in de omgeving heeft beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de bestemmingsplannen die woningbouw in het gebied mogelijk maken. Volgens de Raad van State voldoen de plannen Maaswijk West en het Eiland van Speyk met een kleine aanpassing aan de eisen.

Voor het bestemmingsplan Maasboulevard/Westhavenkade is nader onderzoek naar geur en geluid van de ernaast gelegen horeca nodig. Daar heeft de gemeente vier maanden de tijd voor. Dit onderdeel van het huidige bestemmingsplan wordt aangepast en gaat terug naar de Raad van State voor de einduitspraak.

De Raad van State geeft door haar uitspraak groen licht voor het bouwen in Maaswijk West en Eiland Speyk voor een groot deel van de geplande 1.500 woningen.

Voortgang gebiedsontwikkeling

De gemeente Vlaardingen geeft in haar reactie aan positief gestemd te zijn over de uitspraak van de Raad van State. ,,Voor nu vraagt het om een extra onderzoek voor het bestemmingsplan Maasboulevard/Westhavenkade, om ook voor deze ongeveer 76 woningen groen licht te krijgen'', aldus wethouder Bart Bikkers (o.a. Stadsprogramma Rivierzone). ,,Met de bouw van woningen kunnen we nu naast het Museumkwartier ook eindelijk in dit deel van de Rivierzone aan de slag.''

Wethouder Ivana Somers-Gardenier (o.a. Bouwen en Wonen): ,,Vlaardingen heeft een enorme woningbouwopgave en wil een stad zijn waar het prettig wonen is voor Vlaardingers met alle inkomens. Deze gebiedsontwikkeling gaat de hele stad en regio een enorme impuls geven.''