ONS.Vlaardingen vangt bot bij burgerinitiatief Museum

21-12-2017 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – ‘Laat eerst de Vlaardingers zelf eens kijken hoe het Museum Vlaardingen vlot te trekken, voordat er een externe adviseur wordt ingehuurd’. Dat was in het kort een motie van ONS.Vlaardingen die vanavond bij de raadsvergadering werd ingediend. "Het beste van twee werelden, want het gaat niet in tegen het amendement dat bij de behandeling van de Begroting is aangenomen”, aldus raadslid Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen. In dat amendement is vastgelegd dat er €70.000 euro wordt gereserveerd voor de genoemde externe adviseur. “Het is hét voorbeeld van burgerparticipatie”, aldus Hoogendijk. “Als dat uiteindelijk niets oplevert kan altijd zo’n adviseur worden ingehuurd”.

Een deel van de raad vond de motie nogal ‘vaag’ omschreven: hoe moet dat initiatief er dan uit gaan zien en wie worden daar hoe bij betrokken? Fractievoorzitter Esther Heijndijk van de ChristenUnie/SGP vond het voorstel van ONS niet getuigen van een ‘betrouwbare overheid’, een term die een dag eerder was gevallen bij de discussie over de winkeltijden op de komende koopzondagen. “Het Museum Vlaardingen en anderen zijn nu al druk aan de slag en dat stopzetten om deze motie uit te voeren komt niet betrouwbaar over”, aldus Heijndijk.

Koen Kegel van D66 vond de (eventuele) uitvoering van de motie vertragend werken op het proces wat nu al gaande is in het Museum. ‘Als er voor de motie nog eens maanden overheen gaat eer dat er gang in zit is dat niet goed voor het Museum’, was de boodschap van Kegel. Ook verantwoordelijk wethouder Arnout Hoekstra ontraadde het voorstel van ONS.Vlaardingen, om vergelijkbare redenen. Voor de motie in stemming werd gebracht vroeg Ivana Somers van Leefbaar Vlaardingen een schorsing aan om meer duidelijk te krijgen over hoe ONS het nou bedoelde. “De wethouder mag zijn pad blijven bewandelen, maar de club inwoners die staat te trappelen om er werk van te maken willen we ook de ruimte geven”, aldus Somers.

Bij de stemming haalde de motie het uiteindelijk niet: 23 raadsleden stemden tegen en slechts 10 voor. “We moeten niet te pas en te onpas op de stoelen van bestuurders willen zitten’, voegde Klaas Terpstra van de PvdA hieraan toe.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date