Categorie├źn

Service

'Proef tweede uur gratis parkeren geslaagd'

'Proef tweede uur gratis parkeren geslaagd'
Nieuws

'Proef tweede uur gratis parkeren geslaagd'

  • Redactie
  • 05-03-2020
  • Nieuws
'Proef tweede uur gratis parkeren geslaagd'
VLAARDINGEN – De proef met het tweede uur gratis parkeren in de garages in het centrum lijkt aan te slaan. Dat is de voorzichtige conclusie die de gemeente trekt, een half jaar nadat de proef in september 2019 is gestart.

De gemeente heeft een overeenkomstige periode van acht weken in het najaar van 2018 en 2019 met elkaar vergeleken. Het aantal auto’s dat tussen 1 en 2 uur werd geparkeerd in de garages steeg met 9 procent. Het aantal auto’s dan langer dan 2 uur stond geparkeerd, steeg zelfs met 22 procent. Het totaal aantal geparkeerde auto’s in de garages steeg nauwelijks, omdat het parkeren korter dan 1 uur met 8 procent daalde. Het lijkt er dus op dat de parkeerders vooral langer blijven staan en dat is het doel van de proef. Uit de cijfers valt niet af te leiden dat er een verschuiving is van parkeren op straat naar parkeren in de garages. We zien namelijk dat het parkeren op straat nabij de garages licht toeneemt.

De gemeente en de winkeliers zijn voorlopig tevreden en blijven de aandacht op het gratis 2e uur parkeren vestigen. Niet bekend is of het langer in het centrum verblijven ook effecten heeft op de omzet van de winkeliers. Dit wordt namelijk niet gemeten.