Categorieën

Service

235 woningen op voormalig Fortunaterrein

235 woningen op voormalig Fortunaterrein
Wonen

235 woningen op voormalig Fortunaterrein

  • Redactie
  • 18-03-2023
  • Wonen
235 woningen op voormalig Fortunaterrein
VLAARDINGEN - Er komen 235 woningen op het voormalige Fortunaterrein. Op het stuk grond aan de noordwestzijde van de Marathonweg komen woningen voor alle doelgroepen inclusief vijftig sociale huurwoningen. 

,,De wijk wordt een plek waar de bewoners samen gelukkig en gezond kunnen leven'', zo meent het Vlaardingse stadsbestuur. ,,Meer dan 55 procent van de wijk wordt groen, waarmee mens en natuur in harmonie samengaan.'' Een opmerkelijk statement als je bedenkt dat dit wonder der natuur zich bevindt op het snijpunt van de Marathonweg en Westlandseweg op een steenworp van de op- en afritten van de A20.

'Gedurfd en autovrij', zo wordt Fortunapark omschreven. Met uitgerekend het tankstation van BP en het parkeerterrein voor truckers voor de deur lijkt het contrast met de omgeving bijna niet groter te kunnen maar navraag leert dat het begrip ‘autovrij’ toch enige nuancering behoeft. Er komt wel degelijk ruimte voor de auto al is in dit stadium nog niet uitgewerkt waar de bewoners kunnen parkeren. Voor de deur zal dat waarschijnlijk niet zijn maar de ontwikkelaars dienen zich gewoon te houden aan de parkeernorm, het aantal parkeerplekken per opgeleverde woning.

Terug naar de bouwplannen…  Fortunapark neemt natuurinclusiviteit als uitgangspunt. In het midden van de wijk komt een wilgenbos en grote vijverpartij. In de noordoosthoek van het plan wordt een woontoren gerealiseerd.  Een openbare daktuin en een groene binnentuin met moestuin moeten ervoor gaan zorgen dat de bewoners elkaar gaan ontmoeten en niet langs elkaar heen gaan leven. 

De architectuur van de nieuwe wijk is natuurinclusief en groen speelt tot bovenop de daken een (hoofd)rol. Alle woningen worden energieneutraal. De wijk moet zo echt een plek worden voor mens, dier én plant.