Categorie├źn

Service

64 Nieuwe bomen voor de Westwijk

64 Nieuwe bomen voor de Westwijk
Nieuws

64 Nieuwe bomen voor de Westwijk

  • Redactie
  • 16-09-2021
  • Nieuws
64 Nieuwe bomen voor de Westwijk
VLAARDINGEN - Vorig jaar vond er een ware iepentragedie plaats in de Westwijk. Langs de dr. Wiardi Beckmansingel moesten 58 zieke bomen geveld worden. Ze lieten een grote lege plek achter. Die plek wordt nu uitgebreid en opgevuld.

Aan beide zijdes van de dr. Wiardi Beckmansingel zijn de groenstroken vergroot en er werden 11.000 stoeptegels weggehaald. De dr. Wiardi Beckmansingel krijgt 59 nieuwe bomen en 5 exemplaren worden geplant langs de Van Baerlestraat. Daarnaast komen er ook nog 11 grote sierheesters terug en een hoop onderbeplanting en bollen. Een flinke klus waar enkele weken aan gewerkt zal worden.

Dat extra groen kan de Westwijk wel gebruiken. De wijk kent relatief veel verharding. En dat is zonde, door klimaatverandering is groen in de stad belangrijker dan ooit. We krijgen steeds vaker te maken met uitersten in het weer: zeer hevige regenbuien, lange periodes van grote droogte of extreme warmte. Groen zorgt er voor dat regenwater gemakkelijker in de grond kan zakken, het zorgt voor verkoeling op hete dagen en biedt voedsel en beschutting voor insecten, vogels en andere dieren. En, het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar we vinden het ook gewoon een stuk mooier.

Om in de toekomst kaalslag door ziektes te voorkomen, krijgt het groen nu meer diversiteit met tien verschillende boomsoorten. Dat zijn onder meer de smalbladige es, de valse christusdoorn en de amberboom en die zorgen straks voor een kleurrijk najaar met hun bladeren die verkleuren in rode en gele herfsttinten. De magnolia, sierkers en sierpeer zorgen voor een fleurig voorjaar. De valse acacia en lindes maken tijdens hun bloei dat het groen niet alleen fraai is om te zien, maar ook nog eens heerlijk geurt.

Ook bij de heesters die geplant worden, is er gedacht over afwisseling en ecologische waarde. Zo vindt u hier straks de voorjaarsbloeiende Judasboom, enkele toverhazelaars en de Japanse sneeuwbal. Met daaronder als onder-beplanting struikkamperfoelie, sneeuwbal en tweekleurige spirea.

De uitbreiding van het groen in de Westwijk tikt aardig aan: de Westwijk is straks ongeveer 1.000 m2 groen rijker.