Aanpak verkeershufters stokt
- Redactie
- 30-03-2025
- Politiek

VLAARDINGEN - Het was afgelopen week een ‘roerige’ week in het verkeer. Afgelopen maandag reed de bestuurder van een zwarte BMW op de Olmendreef een boom uit de grond toen hij moest uitwijken voor een tegenligger. Let wel: de BMW reed zelf op de verkeerde weghelft.
Twee dagen later reed een automobilist op de Vulcaanweg een lantaarnpaal omver en ook tegen een muurtje. De dag daarna veroorzaakte een grijze Seat een aanrijding op de Korhoenlaan waarbij de inzittenden vluchtten. En een automobilist reed diezelfde avond op de Marnixlaan een fietser aan, waarna de auto wegreed van de plaats van het ongeval.
De maat lijkt niet alleen vol bij veel bewoners van Vlaardingen, waarbij omwonenden van de Olmendreef bij elkaar kwamen in Wij-Land (bij Stadsboerderij Holywood) , om te kijken hoe ze samen actie kunnen voeren voor veiliger wegen en wijken. Ook veel politieke partijen roeren zich, langer of korter, als het gaat over verkeersveiligheid.
GroenLinks kwam deze week met een bericht waarbij de partij (tegenwoordig samen met de PvdA) oproept tot structurele maatregelen. De partij had al eens eerder gestemd voor de uitbreiding van 30km zones, en liet ‘fijntjes’ zien wie er tegen zo’n voorstel gestemd hadden op 19 december 2024. Dat was wel wat ‘onder de gordel’, want het gespreksonderwerp was het Actieplan Geluid, en de motie was dan ook bedoeld om minder geluidsoverlast te hebben van verkeer. ,,Wellicht zit er in het bericht op onze sites ergens ook wel wat frustratie van onze kant’’, aldus fractievoorzitter Neill Voorburg in een reactie. ,,Voorstellen om meer 30km zones in te richten halen bijna nooit meerderheden, zelfs maar inventariseren waar het mogelijk kan zijn was een stap te ver’’.
Wat veiligheid betreft, en 30km zones, vonden de tegenstemmers eigenlijk al langer dat deze maatregelen niet ver genoeg gaan. Heel de Stad van Ron Boers wil al langer dat de ‘patserbakken’ aangepakt worden; hardrijders die ook nog eens veel lawaai maken. Bij ONS Vlaardingen maakt Raymond van Haren zich al langer verbaal sterk voor acties tegen hardrijders, en ook het CDA (in Holy) wil maatregelen voor de doorgaande wegen in de wijk; niet alleen de Olmendreef, maar bijvoorbeeld ook de Holysingel en de Lepelaarsingel worden vaak in één zin genoemd.
Kortom, zo’n beetje iedereen is tegen hardrijders en voor aanpak van verkeershufters, waarbij overigens de politie nog weleens de kanttekening maakt dat uit verkeerscontroles blijkt dat de meeste, betrapte hardrijders in de wijk zelf wonen. Lees maar eens hier over de snelheidscontrole die op de Schiedamseweg van afgelopen week.
Roepen dat er actie moet worden genomen tegen hardrijders en andere verkeersdelinquenten doet het doorgaans goed, maar moties hierover halen of geen meerderheid, of er is simpelweg niet voldoende capaciteit bij de politie om zo’n beetje overal te posten om aso’s in het verkeer te betrappen. Het vergroten van de pakkans, zoals de flitspaal op de Holysingel (die nu alweer even weg is) lijkt het meeste succes te hebben. De meeste ongevallen tenslotte vinden plaats op plekken waar verkeersdeelnemers veel beslissingen kort achter elkaar (of tegelijkertijd) moeten nemen. Op de Holysingel, tussen de Reigerlaan en Heusdensweg bijvoorbeeld, of rond Vijfsluizen. De inrichting van de weg, met of zonder extra verkeersdrempels, is een belangrijke factor om dit tegen te gaan..