Categorieën

Service

Alarm over onveiligheid containerwoningen District U

Alarm over onveiligheid containerwoningen District U
Nieuws

Alarm over onveiligheid containerwoningen District U

  • Redactie
  • 18-05-2023
  • Nieuws
Alarm over onveiligheid containerwoningen District U
VLAARDINGEN – Isolatiemateriaal dat superbrandbaar is, sprinklerinstallaties die niet werken en veel lagere eisen ten aanzien van brandwerendheid van de afzonderlijke ruimtes; met de brandveiligheid van de containerwoningen op het voormalige Unileverterrein lijkt het zeer slecht gesteld, en de nieuwsredactie van RTL deed er gisteren verslag over. Daarbij werd een inspectie gedaan bij de containers op het zogeheten U-district, met schokkende conclusies. Ron Boers van de fractie Heel De Stad heeft inmiddels aan de bel getrokken bij het college en er vragen over gesteld.

Boers vraagt hoe er is omgegaan met het thema brandveiligheid in het proces van de komst van de containerwoningen naar Vlaardingen, en welke rol de gemeente zelf, de Vlaardingse brandweer en de Veiligheidsregio daarbij speelden. ,,Wie is er nu verantwoordelijk voor de veiligheid en wat zijn de stappen die u gaat ondernemen om brandgevaar te beperken tot acceptabele normen?’’, zo vraagt Ron Boers het college. Boers: ,,Hoe en met welke boodschap gaat u de bewoners van U-district informeren en verzekeren van veiligheid?’’

Tijdelijke bouwwerken zoals de containerwoningen bij het U-district mogen maximaal 15 jaar op een plek staan; als dat langer is dan gelden er weer andere eisen en moeten er extra aanpassingen komen. Vooral op het gebied van brandveiligheid. De tijdelijke woningen in Vlaardingen hebben eerder al 15 jaar in Amsterdam gestaan, maar bij plaatsing in Vlaardingen is blijkbaar ‘de teller’ weer gewoon op nul gezet. Dat is een gat in de regelgeving, die voor dergelijke voorzieningen al zo’n honderd jaar oud is. Niet meer van deze tijd dus.