Categorieën

Service

Beste Vlaardinger...we hebben elkaar nodig

Beste Vlaardinger...we hebben elkaar nodig
Nieuws

Beste Vlaardinger...we hebben elkaar nodig

  • Redactie
  • 17-03-2020
  • Nieuws
Beste Vlaardinger...we hebben elkaar nodig
Beste Vlaardinger,

Heb jij dat ook? Dat je deze dagen wat verbluft in je agenda kijkt? De afgezegde etentjes, je sportavondje dat niet doorgaat… Mijn mailbox staat vol gecancelde werkafspraken en werkbezoeken. Toch denk ik dat niemand in Nederland van al die gaten in zijn agenda ook maar een klein beetje ontspannen raakt.

De onzekerheid over onze gezondheid, raakt ons allemaal. Maar ook het verdriet over mooie feesten en evenementen waar mensen met man en macht aan gewerkt hebben, en die nu niet door kunnen gaan. De zorgen van onze ondernemers die noodgedwongen hun (horeca)bedrijf moeten sluiten of hun klandizie zien afnemen doordat klanten betere tijden afwachten of gewoonweg niet durven te komen.

De maatregelen die genomen worden om een te grote piek in het aantal zieken te voorkomen, vragen het uiterste van onze flexibiliteit. Alles wat we gewoon vinden, is plotseling minder gewoon: werken, reizen, boodschappen doen, gezellige activiteiten. De maatregelen volgen elkaar snel op en vragen steeds meer creativiteit om toch met elkaar de maatschappij draaiende te houden: Maatregelen nemen om thuis te kunnen werken, een restaurant dat overstapt naar afhaalmaaltijden, juffen en meesters die in een ongelooflijk tempo hun lesmateriaal omzetten in een doe-het-thuis-zelf programma.

Wat ik mooi vind, is dat we meer dan ooit inzien hoeveel inwoners ontzettend belangrijk werk doen. De artsen en verpleegkundigen natuurlijk, maar ook het onmisbare werk van schoonmakers, kassières, leveranciers, vakkenvullers, vuilnisophalers, kinderopvangmedewerkers en ga zo maar door. Mensen wiens werk we juist nu niet kunnen missen om ons door deze periode heen te helpen. We kunnen ze niet genoeg bedanken!

Ik zie ook veel inzet in de stad op persoonlijk niveau. Bewoners die even checken of het goed gaat met oudere buren of zieke buurgenoten. Mensen die elkaar de helpende hand bieden, een boodschap voor elkaar doen, extra aandacht voor elkaar hebben. Waar zouden we zijn zonder elkaar?

Een maatregel is maar een lege huls als we er voor kiezen om ons er niet aan te houden. Er ziet geen handhaver op toe of je wel extra goed je handen wast en of je echt zoveel mogelijk thuis blijft. Maar het coronavirus kunnen we echt alleen afremmen als we allemaal verantwoordelijk omgaan met onze eigen gezondheid en die van iedereen om ons heen. Blijf maatregelen en adviezen van de RIVM dus goed in de gaten houden en naleven! We hebben elkaar nodig.

Groet,
burgemeester Bas Eenhoorn