Categorieën

Service

Bij de ChristenUnie en de SGP gaan 'ze' samen verder in de raad

Bij de ChristenUnie en de SGP gaan 'ze' samen verder in de raad
Politiek

Bij de ChristenUnie en de SGP gaan 'ze' samen verder in de raad

  • Redactie
  • 07-07-2019
  • Politiek
Bij de ChristenUnie en de SGP gaan 'ze' samen verder in de raad
VLAARDINGEN – Sinds jaar en dag trekken de ChristenUnie en de SGP met elkaar op als één fractie in de Vlaardingse gemeenteraad. Dat was tot voor kort ook zo in het Europese parlement. Daar hebben sinds de laatste verkiezingen voor het Europese parlement beide partijen zich bij een andere Europese fractie aangesloten. De ChristenUnie bij de Europese Volkspartij waar ook bijvoorbeeld het CDA in ‘zit’. De SGP is bij het ‘oude nest’ gebleven waar tegenwoordig ook het Forum voor Democratie onderdak heeft. Daar zat hem min of meer ook het probleem: De ChristenUnie vindt dat het FvD een boodschap verspreidt van verdeeldheid en is daarom opgestapt.

In de Nederlandse gemeenten merk je die verschillen ook wel. Een klein ‘relletje’ lijkt er bijvoorbeeld te zijn in de gemeente Albrandswaard. Een CU/SGP raadslid heeft daar meegedaan aan een schoonheidswedstrijd. Dat raadslid is van de  ChristenUnie en de SGP-achterban, doorgaans wat strenger in de leer, mort nu.

In Vlaardingen hebben ‘ze’ daar blijkbaar geen last van en leek er eigenlijk ook niet zoveel ‘aan de hand’  toen in 2011 Esther Heijndijk fractievoorzitter werd van de gezamenlijke fractie (toen Ruud van Harten wethouder werd). Afgelopen week hebben raadsleden Erik van Pienbroek en Wouter de Reus ook nog eens benadrukt dat splitsen wat hun betreft geen optie is. Bij een artikel met de kop “Hoe verder” (dat is binnen de ChristenUnie en SGP best een vraag) lieten ze weten: “Gewoon samen”.

De verschillen tussen Van Pienbroek en De Reus zijn ook niet merkbaar groot, althans niet in de raadszaal waar goed samengewerkt wordt. Beiden zijn van een andere christelijke bloedgroep. Het verschil merk je dan wel weer wat meer bij hun achterban en de kranten die hun achterban leest (door beiden in hun bericht op Twitter genoemd/getagd): Bij het Nederlands Dagblad, www.nd.nl ,  kun je ook vandaag gewoon het nieuws lezen op de website. Bij het Reformatorisch  Dagblad, www.rd.nl  , gaat de website ‘op zwart’ op zondag. Erik van Pienbroek leest dit artikel dus waarschijnlijk pas morgen, Wouter de Reus vandaag nog wel.