Categorieën

Service

De Ambachtsheren van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht

De Ambachtsheren van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht
Uit

De Ambachtsheren van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht

  • Redactie
  • 14-02-2024
  • Uit
De Ambachtsheren van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht

VLAARDINGEN - Voor de Historische Vereniging Vlaardingen vertelt Jeroen ter Brugge op 20 februari 2024 over de Ambachtsheren door de eeuwen heen. Zijn lezing gaat over de ambachtsheren en -vrouwen van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht, de bestuurlijke macht en strijd en plaatselijke elitegeschiedenis.

Na een aantal eeuwen een belangrijke plaats ingenomen te hebben in het graafschap West-Frisia/Holland verloor Vlaardingen vanaf de dertiende eeuw steeds meer terrein. De graaf verdeelde zijn gunsten en verleende zowel de inwoners van Vlaardingen gunsten, door middel van het ‘magere’ stadsrecht van 1273, als een adellijke vertrouweling door het in erfleen geven van het bestuur in het hierom gelegen agrarische deel. In de loop der eeuwen verkregen de erfopvolgers van de laatste, ‘ambachtsheren’ en ‘-vrouwen’ genaamd, ook in de stad bestuurlijke rechten. Tot 1830, toen de stad de ambachtsheerlijkheid kocht, leidde dit tot ernstige spanningen tussen beide partijen. Vlaardingen was gereduceerd tot een niet-stemhebbende stad in de Staten van Holland en mankeerde de volwaardige stedelijke status zoals andere steden in het (voormalige) graafschap. Ook fysiek waren de ambachtsheren/-vrouwen met fors landbezit en vanaf de vroege zeventiende eeuw zelfs met een buitenplaats (‘Het Hof’) in Vlaardingen aanwezig. De stad was letterlijk en figuurlijk in de greep van de ambachtsheer/-vrouw.

Dat hier veel over te vertellen is, zal Jeroen ons duidelijk maken. De locatie is Bibliotheek de Plataan, Waalstraat 100, 3131 CS Vlaardingen. Aanvang is 20.00. Zaal open om 19.30. Toegang is gratis