Categorieën

Service

De Hoge Keuken Club wil de wereld een stukje mooier maken

De Hoge Keuken Club wil de wereld een stukje mooier maken
Nieuws

De Hoge Keuken Club wil de wereld een stukje mooier maken

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 09-02-2025
  • Nieuws
De Hoge Keuken Club wil de wereld een stukje mooier maken

v.l.n.r.: Greetje, Liz en Charles met hun eerste menu

VLAARDINGEN - Vlaardingen is een nieuw fenomeen rijker: de Hoge Keuken Club. Je kunt er dineren op grote hoogte met uitzicht over de Oude Haven.

Samen met Greetje Heikes en Liz Swaneveld is Charles Boogaard sinds kort thuis aan de Westhavenplaats gestart met de Hoge Keuken Club: eenmaal per maand wordt er een heerlijk diner bereid met maar liefst drie gangen, maar een restaurant is het niet. Eerder een ‘supperclub’, een fenomeen wat in meer landen de kop opsteekt. Je kunt er samen aan één tafel eten en nieuwe mensen ontmoeten.

Eerst was er MOM: Maaltijden op Maandag

De drie ‘culinaire musketiers’ kennen elkaar al langer, van MOM: Maaltijden op Maandag, waarbij in de kassen aan de Hofsingel gekookt werd met (vooral) producten van de Stadslandbouw. Greetje Heikes was daarvan één van de oprichters. Ze startte MOM met enkele anderen in 2015 in de oude brandweerkazerne aan de Hoflaan. Ernaast lag de Stadslandbouw, voordat er een nieuwe wijk verrees. Charles kwam erbij na één keer koken en Liz sloot zich wat later aan.

Greetje, Charles en Liz hebben deel uitgemaakt van MOM tot in 2023, en maakten daarna plaats voor nieuwe koks. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en een nieuw idee werd uitgewerkt: samen eten, elkaar echt ontmoeten en de maatschappij een ‘stukje leefbaarder maken’. En ook samen aanschuiven aan één tafel.

Culinair genieten

,,Het is geen commercieel initiatief, we zijn dus geen restaurant’’, vertelt Greetje. ,,Maar voor wie buiten de deur uit eten wil gaan zijn de kosten soms een drempel. En in je eentje naar een restaurant doe je ook niet zo snel. Bij ons kun je bij elkaar zitten, met een kleine beperking: we hebben plek voor maximaal negen mensen, en dan schuiven wij met z’n drieën ook nog aan’’.

,,Bij MOM aan de Hofsingel was er plek voor wel zo’n dertig gasten’’, vult Charles aan. ,,In coronatijd werd dit al gauw teruggeschroefd naar maximaal tien, toen het kon, en met extra maatregelen. We merkten dat er meer contact onderling kwam met die groepsgrootte. Nadat we gestopt waren met MOM misten we dat concept van echt contact, elkaar ontmoeten bij het samen eten. Ik kan bovendien niet stilzitten en we wilden ook met elkaar weer samen bezig zijn. En daarbij culinaire prestaties neerzetten, aan de hand van een thema. Maaltijden op Maandag was wat dat betreft meer productgericht, wat enigszins beperkingen had’’.

,,Met z’n drieën hebben we die bijzondere band’’, vertelt Liz op haar beurt. ,,Dat heb je niet met zoveel mensen, en drie is qua groepsgrootte ook perfect voor dit initiatief. Vanuit die drie-eenheid willen we mensen met elkaar verbinden. Daar hadden we na het afscheid van MOM elkaar weer snel in gevonden. Overigens eten we al langer wekelijks met elkaar, waarbij ieder een gang bereidt’’.

Inspiratie uit Cuba, Engeland, maar ook Rotterdam

,,Misschien was ik wel de meest idealistische’’, vervolgt Greetje. ,,Producten van de akker tot aan het bord, zo had ik voor ogen. In de ‘na-Mom periode’ begon ik te lezen over het fenomeen ‘supperclub’. In Cuba is dat een veel voorkomend fenomeen en in Engeland is er al langer (sinds 1937, red.) onder meer de “Half Hundred Club”. Een groep van 25 mensen die weinig te besteden hadden, en met elkaar een eetclub vormden; en ieder mocht één gast uitnodigen, zo kwam je op de helft van honderd. Uit al die voorbeelden kwam de inspiratie om zoiets ook in Vlaardingen te starten. En nu is er dus de Hoge Keuken Club, waarbij de naam verwijst naar het appartement waar Charles woont, ver boven de straat met een prachtig uitzicht over de haven’’.

Greetje, Charles en Liz hebben allemaal ervaring met supperclubs. Ze zijn er zelf al eerder te gast geweest, zoals bijvoorbeeld in Rotterdam. Daar wilden studenten, afkomstig uit Zeeland, mensen in hun nieuwe omgeving leren kennen waarop ze kleinschalige diners gingen organiseren.

Genieten in de huiskamer

Charles: ,,Bij elkaar de huiskamer binnenkomen kennen we al wat langer, door het fenomeen Muziek bij de Buren. Jaarlijks kun je door heel Vlaardingen (en daarbuiten) genieten van optredens van bandjes, solisten en nog wat meer. Mensen stellen hun huiskamer ervoor open, en zo kun je ook naar de Hoge Keuken Club kijken. Samen een mooie sfeer creëren en de (mogelijke) muren naar beneden halen. Iedereen is welkom en je hoeft niet gelijkgestemd te zijn. Natuurlijk zijn er verschillen maar aardig zijn voor elkaar is daarbij leidend. En natuurlijk vertrouwen, want in eerste instantie is wie binnenkomt en aanschuift een ‘vreemde’. Maar wel een vreemde die je leert kennen in een positieve sfeer’’.

,,Met kerst hebben we proefgedraaid’’, vult Liz aan. ,,We hebben het een en ander uitgeprobeerd en met elkaar bereidden we op zo’n avond drie gangen’’. Liz heeft in februari voor de eerste keer het voorgerecht verzorgd, Charles het hoofdgerecht en Greetje het dessert. Het menu voor maart is inmiddels al bekendgemaakt, en het thema is daarbij Italiaans. La dolce vita? In ieder geval staan er drie Italiaans geïnspireerde gerechten op het menu: Salade Caprese, Arancini con Amore en Citroen tiramisu con Scroppino. Het vraagt soms een beetje fantasie om erachter te komen waaruit een gerecht bestaat, maar het is alles met liefde gemaakt: con amore! Oh, en alles gebeurt heel verantwoord, want ze hebben alledrie een HACCP diploma, wat betekent dat er verantwoord met de producten wordt omgegaan, en op een hygiënische manier.


Het uitzicht vanuit de Hoge Keuken Club is prachtig

De wereld een stukje mooier maken

Liz: ,,We steken er energie in, maar het geeft ons ook energie, en dat is leidend voor ons; dat, en ieders gezondheid, bepaalt ook het voortbestaan van de Hoge Keuken Club, maar voorlopig zijn we wel zoet’. ,,Bij MOM hebben we zaadjes geplant en anderen zijn daarop verder gegaan’’, vervolgt Charles. ,,Voor wat betreft de Hoge Keuken Club borduren we verder, en wie weet hoe dat zich ontwikkelt. Er is straks wellicht ook ruimte voor performances: kleinschalige optredens, noem maar op’’.

Greetje: ,,Het is mooi dat je met elkaar kunt verbinden en de wereld een stukje mooier maken. ,,We werken vanuit vriendschap’’, voegt Liz toe. En Charles besluit: ,,De zaadjes die we willen planten kunnen groeien maar de plantjes kunnen ook verdorren. We hopen natuurlijk het eerste’’.

Meer over de Hoge Keuken Club vind je op Facebook: hier! en op Instagram: hier! Daar vind je ook telkens het komende menu. Mailen en jezelf opgeven kan via [email protected]