Categorieën

Service

Een half miljoen voor een ‘gave binnenstad’

Een half miljoen voor een ‘gave binnenstad’
Politiek

Een half miljoen voor een ‘gave binnenstad’

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 07-07-2023
  • Politiek
Een half miljoen voor een ‘gave binnenstad’
VLAARDINGEN – Vlaardingen moet regionaal, en liever zelfs nationaal, op ‘de kaart worden gezet. Dat was de strekking van een amendement gisteren van het CDA, de VVD, GroenLinks en D66, bij de behandeling van de Voorjaarsnota. Het voorstel dat de naam 'Gave Binnenstad' draagt, kreeg een meerderheid en kost maar liefst €500.000. Dat bedrag wordt in 2024 uitgegeven. Dat half miljoen komt uit het spaarpotje van de stad, dat eigenlijk bedoeld is om risico’s en tegenvallers op te vangen, de Algemene Reserve.

‘Geen plan, geen geld’, zo vond een aantal oppositiepartijen en die hadden een punt. Want wat er precies met het geld gaat gebeuren, is wat ruim omschreven: ,,Het college wordt verzocht om een gerenommeerde binnenstadarchitect de opdracht te geven om een aantal inspirerende, iconische plannen te ontwerpen, passend in Vlaardingen, waarmee Vlaardingen regionaal of liefst landelijk op de kaart wordt gezet. Deze plannen kunnen inspiratie vormen voor het geven van een opdracht voor een definitief plan.’’

Dat definitieve plan zal naar verwachting met het restant van die €500.000 niet betaald kunnen worden en daar komen dan projectontwikkelaars, ondernemers en andere private partijen ‘om de hoek kijken’. Die moeten ook investeren, maar dat wordt eigenlijk al gezegd sinds het verschijnen van de Kadernota Binnenstad in 2016.

,,Onze ondernemers werken hard om de binnenstad levendig en aantrekkelijk te houden. Daar zijn de indieners trots op’’. Dat benoemden VVD, D66, CDA en GroenLinks in hun amendement, maar ze erkennen ook dat de binnenstad onder druk staat: leegstaande panden, vuil op straat en op sommige plekken zelfs een onprettige sfeer. Er zijn al jarenlang allerlei plannen gelanceerd, waarbij er doorgaans sprake was van een hoge mate van ‘als-dan-denken’: “als we dit doen dan gebeurt dat”, maar plannen en positief denken bleken nooit genoeg; het laatste plan met onder meer subsidies voor verhuizende winkeliers heeft niet geleid tot een voller Liesveld.

Wethouder Bikkers vond laatst dat we nou eens op moeten houden met negatief te zijn te zijn over de binnenstad, maar roepen dat iets fantastisch is, maakt het niet fantastisch. En steeds weer nieuwe plannen maken, waarbij vooral externe bureaus, binnenstadmanagers, Hoogstraatmakers, transitiemanagers, en binnenkort een binnenstadarchitect het geld incasseren, schiet ook nog niet op. Laat staan dat er afgerekend wordt op resultaten. Als er dan toch nieuwe ambtenaren geworven moeten worden om alle plannen uit te voeren dan is dat misschien een idee.