Categorieën

Service

Frans de Winter maakt kunst voor het landje van Chardon

Frans de Winter maakt kunst voor het landje van Chardon
Uit

Frans de Winter maakt kunst voor het landje van Chardon

  • Redactie
  • 03-04-2020
  • Uit
Frans de Winter maakt kunst voor het landje van Chardon

Rechts het ontwerp van Frans de Winter dat gekozen is

VLAARDINGEN - Vlaardingse kunstenaars konden vanaf afgelopen najaar meedingen om een jaar lang hun kunstwerk te mogen exposeren op een sokkel bij het Landje van Chardon en bewoners beslisten mee welk kunstwerk het ging worden. Inmiddels is er een keuze gemaakt en dat ging bijna geruisloos, mede door de coronacrisis: Passenger, een beeld van een voorbijlopende mens’ van de Vlaardingse kunstenaar Frans de Winter. Het kunstwerk kwam als winnaar uit de bus bij de verkiezing die plaatsvond voor een kunstwerk op deze bijzondere plek in onze stad.

Kunstenaar Frans de Winter: “Wat ik wil overbrengen met dit beeld is dat de beschouwer of de passant in ieder geval wordt uitgenodigd om stil te staan of de gedachte heeft iemand op deze bewuste plek te zien”. Meer informatie over de kunstenaar vind je hier   

Frans de Winter is erg blij dat hij gewonnen heeft, maar de uitverkiezing van het kunstwerk komt wel op een ongelukkig moment nu het coronavirus veel activiteiten onmogelijk maakt. Ondanks dat, start de kunstenaar met de voorbereidingen en productie van het uiteindelijke beeld. Gehoopt wordt het beeld te kunnen onthullen in een periode waarin het gevaar op besmetting door het coronavirus geweken is.

De kunstwerkverkiezing is een initiatief van de stichting Kunstweek. Deze stichting verzorgt dit project al in diverse gemeentes en ook Vlaardingen haakte nu aan. In de eerste ronde waren er negen kunstwerken geselecteerd waarop gestemd kon worden in de tweede ronde, door de inwoners van Vlaardingen. Uit de drie kunstwerken die de meeste stemmen kregen werd uiteindelijk door een vierkoppige jury de definitieve keus gemaakt voor het ontwerp van Frans de Winter. Die jury bestond uit wethouder Bart de Leede, Brigitte Bot (accounthouder Kunst en Cultuur), Loek Snijders van het Bewonersplatform Oud-Ambacht en Raoul Locht (voorzitter Stichting Kunstweek).

Na plaatsing zal het beeld in principe een jaar blijven staan, waarna de kunstenaar het beeld terug krijgt.