Categorieën

Service

Gemeenteraad 'met buikpijn akkoord' met extra miljoenen sporthal

Gemeenteraad 'met buikpijn akkoord' met extra miljoenen sporthal
Politiek

Gemeenteraad 'met buikpijn akkoord' met extra miljoenen sporthal

  • Redactie
  • 28-03-2024
  • Politiek
Gemeenteraad 'met buikpijn akkoord' met extra miljoenen sporthal

VLAARDINGEN - Dat de raad akkoord zou gaan met het verzoek van wethouder Arnoud Proos voor €2,7 miljoen extra voor de sporthal aan de Claudius Civilislaan stond al vast; niemand wil het afbouwen van de hal tegengaan, die moet ‘gewoon afgemaakt’. Proos werd desondanks wel even aangepakt op hoe dit bouwproject allemaal begeleid was.

Natuurlijk is er bij grote projecten altijd wel iets dat er mis kan gaan. Dat zit ‘m vaak in de kosten die oplopen, en dat was ook nu het geval. Proos betoogde dat andere gemeenten ook rekening houden met een ‘potje’ van 10% onvoorzien, maar wie vanuit het oorspronkelijke bedrag uit 2017 rekent, komt wel wat hoger uit. Een overschrijding van zo’n 44%, zo rekende de nieuwbakken fractie Solleveld voor. En daar zou ze nooit mee akkoord zijn gegaan. 'Ik heb er buikpijn van', zo bekende Rens de Ron van de VVD. Wethouder Proos had dat ook, zo antwoordde hij. En de raad moest niet denken dat de post ‘onvoorzien’ een soort van ‘wegmoffelhoekje’ was, aldus Proos.

‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’, luidt het spreekwoord, maar in het geval van de sporthal rijdt dit college de rit noodgedwongen tot het einde uit. Over dat projecten beter begeleid moeten worden was iedereen het wel eens. Tijd dat de Rekenkamer eens onafhankelijk ging onderzoeken hoe en wat er fout gegaan was, en hoe het beter kon, zo stond in een motie van ONS Vlaardingen, de Fractie Solleveld, de SP, Beter Voor Vlaardingen en ook collegepartij de VVD. Later diende het AOV er nog een motie over in, waarbij het voorgestelde onderzoek nog wat zwaarder werd aangezet, via een raadsenquête. ,,Op een gegeven moment moet je laten zien dat je er lering uit trekt’’, aldus Desiree Jonkers-de Jong van het AOV, die nog een handvol andere projecten opnoemde die financieel uit de bocht waren gevlogen. Ironisch is vooral dat er voor projectmanagement en financiële kostenbeheersing een nieuw systeem aangeschaft wordt. Kosten: ruim €1,5 miljoen en terug te vinden in de Voorjaarsnota van afgelopen jaar.

Wethouder Proos kwam net voor de stemming voor de moties nog met een toezegging aan de raad: er zou meer duidelijkheid en verantwoording komen over alles wat tot nu toe onvoorzien was, en tot veel meerkosten had geleid. Daarmee voorkwam hij niet dat er over de ingebrachte moties gestemd werd. Met de vraag om €2,7 miljoen extra werd ingestemd door een ruime meerderheid (30 voor, 2 tegen). De motie over een raadsenquête haalde het niet (28 tegen en 4 voor) maar de motie over een onderzoek achteraf door de Rekenkamer kreeg wel weer een meerderheid van 30 stemmen voor en 2 tegen.