Categorie├źn

Service

Hoe leg je zelf kunstgras?

Hoe leg je zelf kunstgras?
Nieuws

Hoe leg je zelf kunstgras?

  • Ingezonden mededeling
  • 02-11-2022
  • Nieuws
Hoe leg je zelf kunstgras?
Bij de aanschaf van kunstgras kun je er voor kiezen om het kunstgras te laten leggen, maar je kunt ook zelf leggen. Met de juiste tips en materialen kun ze kunstgras zelf gemakkelijk leggen. Dit scheelt in de kosten en geeft je ook nog eens voldoening als je naar het gras kijkt. In deze blog leggen we je uit hoe je zelf kunstgras kunt leggen.

Stap 1. Het bestellen van het kunstgras

Voor het bestellen van het kunstgras is het van belang om na te gaan hoeveel vierkante meters je nodig hebt. Kunstgras rollen zijn bestelbaar op 4 en 2 meter. Maak een tekening van de tuin en kijk hoe de rollen in de tuin komen te liggen en hoeveel meter per rol je nodig hebt.

Stap 2. De ondergrond verwijderen

Als je echt gras voor kunstgras gaat vervangen, is de eerste stap het gras verwijderen. Het makkelijkst is om het gras in banen te steken van ongeveer 30 tot 40 centimeter, zodat het met een schep makkelijk op te pakken is door eronder te steken. Bij tegels is het vanzelfsprekend dat deze eruit moeten.

Stap 3. De grond gereed maken voor leggen

Wanneer je het oude gazon of tegels heb verwijderd is het van belang om de ondergrond vlak te maken. Is de ondergrond vlak vul dan de grond op met ongeveer 5 cm ophoogzand. Maak de oppervlakte vervolgens waterpas en tril dit vlakke zand aan met een trilmachine.

Stap 4. Leggen van drukverdeeldoek

Onder het kunstgras komt drukverdeeldoek. Dit voorkomt dat er snel kuilen of putten in het gras ontstaan. Dit kan over de gehele oppervlakte waar het gras komt verdeeld worden. Dit doek hoeft niet van gemaakt te worden.

Stap 5. Kijkrichting

Let erop bij het leggen van het gras dat kunstgras twee kijkrichtingen heeft. Met de vleug mee en tegen de vleug in. Het mooiste is tegen de vleug in te kijken vanuit je huis. Dit is makkelijk te zien wanneer je de rol geleverd krijgt dan liggen de sprieten plat. Leg het kunstgras met de spriet uitende naar je toe en je kijkt tegen de vleug in.

Stap 6. Het leggen van het gras en lijmen

Bij het leggen van het gras weet je hoe de rollen moeten komen te liggen omdat je dit hebt uitgetekend in stap 1. Leg waar de naden komen lijmband en breng voldoende lijm aan op het lijmband. Laat ongeveer een centimeter ruimte bij hoge kunstgrassen tussen de backing. Leg bij lagere kunstgras soorten de backing tegen elkaar aan. 

Stap 7. Vastmaken van het gras

Als het kunstgras ligt en aan elkaar is gelijmd is het van belang om het kunstgras op de naden en langs de randen te voorzien van kunstgrashaken. Dit voorkomt dat het kunstgras opwaait bij harde wind. De haken moeten ongeveer een meter uit elkaar langs de randen en een halve meter op de naden.

Stap 8. Kunstgras in zanden en opborstelen

Omdat het kunstgras bij levering op de rol plat is gaan liggen. Dient als laatste stap eerst het kunstgras ingezand te worden dit voorkomt dat de sprieten weer snel plat gaan liggen en daarna met een bezem opgeborsteld te worden. Dit doe je door tegen de vleug in de sprieten op te borstelen.