Categorieën

Service

Indexbeleggen: zo werkt het

Indexbeleggen: zo werkt het
Winkelen

Indexbeleggen: zo werkt het

  • Advertorial
  • 02-07-2021
  • Winkelen
Indexbeleggen: zo werkt het

VLAARDINGEN - Als je een geldbedrag over hebt, bijvoorbeeld omdat je een geldprijs hebt gewonnen, is het verstandig om een bedrag op de bank te laten staan om altijd iets achter de hand te hebben. Heb je geld over dat je eventueel zou kunnen missen? Dan kun je overwegen om te gaan beleggen. Als je nog niet zo bedreven bent daarin, kun je ervoor kiezen om mee te gaan met de belangrijkste aandelen op de beurs samen. Dit noemen we indexbeleggen.

Belangrijke Nederlandse indices: de AEX en AMX

Waarschijnlijk heb je wel eens van de AEX gehoord, de Amsterdam Exchange Index. Hierin zijn de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven in Nederland verzameld. De waarde van de index wordt bepaald door de hoogte van de aandelenkoers, die wordt vermenigvuldigd met het wegingspercentage. 

De 25 volgende bedrijven, dus nummer 26 tot en met 50, hebben ook hun eigen index: de Amsterdam Midkap Index, oftewel AMX. Hierin vind je bekende bedrijven als ABN AMRO Bank, Basic-Fit, PostNL en Boskalis. Samen vormen zij de AMX-index.

Je volgt de koers en probeert deze niet te verslaan

Het grote verschil tussen beleggers die voor indexbeleggen kiezen en beleggers die losse aandelen, kopen, is dat je bij indexbeleggen bewust de gezamenlijke koers van de beurs volgt. Je probeert dus niet om met losse aandelenhandel een beter resultaat te bereiken dan de beurs als geheel. 

Hoe beleg je in een index?

Trackers, ook wel exchange traded funds (ETF’s) genoemd, maken het mogelijk om te beleggen in de complete index, in plaats van in de losse aandelen. Doordat je inleg gespreid wordt over zoveel verschillende aandelen van bedrijven, speel je eigenlijk op safe. Je bent immers niet totaal afhankelijk van een enkele koers. Stel dat een aandeel ineens flink keldert, dan valt de schade relatief gezien mee, omdat je ook nog belegt in aandelen die niet of minder gedaald zijn. Misschien zijn deze juist wel gestegen en kom je alsnog op winst uit. Beleggen in een index kan ook via indexfondsen. Het verschil tussen een indexfonds en een ETF is dat de vaststelling van de koers bij een ETF continu wordt bepaald en bij een indexfonds één keer per dag. 

Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.