Categorieën

Service

Ingezonden: een heel andere ervaring!

Ingezonden: een heel andere ervaring!
Nieuws

Ingezonden: een heel andere ervaring!

  • Redactie
  • 06-06-2020
  • Nieuws
Ingezonden: een heel andere ervaring!
Op 2 juni plaatsten jullie een ingezonden bericht van Leen Dekker. Hij liet weten hoe blij hij was met de snelle actie met het legen van een overvolle vuilcontainer. En dat op een feestdag. Mijn ervaring is helaas heel anders; en dat terwijl het een 'gewone' werkdag was. Afgelopen woensdag deed ik m’n dagelijkse uitlaatrondje rond een uur of negen. Daar zag ik op de Burgemeester Pruissingel (hoek Weteringstraat) een zichtbaar volle container, er stonden wat afvalzakken naast. Ik heb dit gelijk via de Irado én de Buiten Beter app gemeld en daarin ook gemeld dat de eerder gemelde vervuiling bij de GFE bak aan de overkant ook nog niet opgelost was. 

In de veronderstelling dat het zoals Leen vertelde diezelfde dag opgelost zou worden, deed ik donderdagmorgen de ontdekking dat de stinkende(!) berg alleen maar groter was geworden. Ik dus gebeld met Irado. Zij zagen de melding inderdaad in hun systeem, maar op dit moment was het erg druk, dus was het woensdag niet gelukt. Een belletje met de gemeente, hetzelfde verhaal. Irado kan het niet aan. Door de corona consumeren mensen meer en bij Irado hebben ze misschien door ziekte minder personeel. 

Nu zit ik bij mezelf te denken: wij consumeren volgens mij niet meer. Toch loop ik inderdaad beduidend meer naar de Restafval bak. Maar ligt dat aan ons? Nee, dus. Wat is er bij Irado veranderd? In de eerste plaats zijn de oranje plastic bakken per half maart (het begin van de coronacrisis!) verwijderd. Als u weet hoeveel zakken afval ik daar per week kwijt raakte. Dit gaat nu dus inderdaad in te Restafval bak. Iedereen die eerst zijn plastic afval spaarde, doet ditzelfde. Dus dat is een oorzaak dat de bakken sneller vol zijn en niet, en zéker niet alleen, de door Corona vermeerderde consumptie. 

Ook hebben wij een behoorlijk diepe tuin. Wanneer wij de heg snoeiden en onkruid wiedden, ging dit in de GFT bak. Ook ons groenafval spaarden we op. Aangezien ook die bakken veranderd zijn in GFE bakken, met een beduidend kleinere opening, kan niet alles wat eerst in de GFT bakken ging, in de vernieuwde GFE bak. Dit wordt dan ook Restafval. Dus mijns inziens moet Irado de ophaalrondes intensiveren, zodat niemand in de verleiding komt om zijn afval naast de steeds sneller vullende Restafvalbakken te deponeren. 

De bakken zijn nu inmiddels wel geleegd en het meeste afval is opgeruimd. Nu hopen dat de bakken sneller geleegd worden...

Mirjam den Hollander