Categorieën

Service

Maître Bonefaas neemt afscheid van Trefpunt en blijft toch

Maître Bonefaas neemt afscheid van Trefpunt en blijft toch
Sport

Maître Bonefaas neemt afscheid van Trefpunt en blijft toch

  • Jan Buijsse
  • 04-04-2022
  • Sport
Maître Bonefaas neemt afscheid van Trefpunt en blijft toch
VLAARDINGEN - Hij kwam destijds als een geschenk uit de hemel. Schermvereniging Trefpunt dreigde zonder maître/trainer te geraken. Matthie Bonefaas was beschikbaar en wilde de vereniging wel tijdelijk uit de nood helpen. Dat tijdelijk in dit geval een rekbaar begrip was, bleek toen hij bijna tien jaar lang de vereniging technisch bleef ondersteunen.

Trefpunt en Matthie hadden een heel goede klik. Alle leden waren zeer content met hem als kundige leraar. Altijd aanwezig en niet alleen op de trainingsavonden: hij ging mee naar wedstrijden als coach of als scheidsrechter; hij nam deel aan de recreatieve activiteiten Hij verzorgde tevens de schermclinics waar Trefpunt bekend om staat. Kortom hij was een spreekwoordelijke schermtechnische spin in het Trefpuntweb. En dat altijd bijgestaan door zijn vrouw Ellen. Zij was zijn onmisbare ondersteuning en geheugen: 'Ellen heb ik nog een droog T-shirt?' of 'Ellen waar is mijn sabel?'

Toen Trefpunt opnieuw een gouden kans kreeg om een nieuwe maître aan te trekken, kwam voor Matthie de weg vrij om zonder schuldgevoel de floret aan Axl door te geven. Axl van Gameren nam het roer over; Matthie vertrok. Maar dat deed hij alleen als maître. Inmiddels zo verknocht aan Trefpunt besloot hij 'gewoon' lid te worden: Matthie vertrok en bleef toch. Voordeel voor Trefpunt was bovendien dat daarmee Ellen ook bleef en zich blijft inzetten als vrijwilliger als zo noodzakelijke vliegende kiep voor allerlei karweitjes. 

Natuurlijk laat je als vereniging iets dergelijks niet zomaar voorbijgaan. In het diepste geheim werd een surprise party georganiseerd. Onder de leden werd geld ingezameld. Ze werden ook gevraagd een stukje met foto te leveren over hun ervaringen met deze maître. Op de dag dat hij gehuldigd ging worden, kwam Matthie nietsvermoedend de schermzaal in. Daar stond een erehaag van jeugdleden voor hem klaar. Ook waren veel leden en oud-leden gekomen alsmede collega’s om dit bijzondere moment bij te wonen. 

Er waren, uiteraard, lovende woorden van de vorige voorzitter, de vorige penningmeester en de huidige voorzitter. En, heel verrassend, werd hij toegesproken door zijn oudste zoon. Van het ingezamelde geld kreeg hij een fraai bronzen beeldje van een schermer. Er was genoeg om er cadeaubonnen aan toe te voegen en een groot boeket mooie bloemen. Tot slot werd Matthie benoemd tot eremaître van Schermvereniging Trefpunt.