Categorie├źn

Service

Mogelijk volgende week weer weekmarkt

Mogelijk volgende week weer weekmarkt
Winkelen

Mogelijk volgende week weer weekmarkt

  • Redactie
  • 29-04-2020
  • Winkelen
Mogelijk volgende week weer weekmarkt
VLAARDINGEN – De weekmarkt komt misschien snel weer terug in Vlaardingen. Maar dan niet op het Veerplein, maar aan de Broekweg. Hoe dat er precies gaat uitzien wordt momenteel overlegd tussen een team ambtenaren op het Stadskantoor en een afvaardiging van de marktondernemers.

Dat de weekmarkten in Vlaardingen weer opengesteld moeten worden werd kort geleden nog bepleit door kaasboer en marktondernemer Mark de Mooij; hij stuurde er een uitgewerkt verzoek over naar bij het college van B&W. De Mooij denkt dat met de juiste maatregelen een en ander veilig kan verlopen en de druk op de supermarkten daarmee verlaagd wordt: ,,Door de markt onder strikte voorwaarden open te stellen vermindert de druk op de supermarkt, spreidt u het risico en verlaagt u de kans tot besmetting. Mensen gedragen zich op de markten gedisciplineerd en willen zich bij voorbaat aan de regels houden mits deze maar duidelijk zijn.’’

De Mooij gaf in zijn pleidooi bij het college ook aan dat niet alle weekmarkten in Nederland gesloten zijn maar dat dit wel en vooral in Zuid Holland het geval is. Met een goede handhaving, de juiste instructies op aangebrachte borden en een uitgezette looproute, met linten of anderszins, valt er volgens De Mooij prima te werken. Dit geldt dan zowel voor de markten op en rond het Veerplein op woensdag alsook de markt van donderdag op De Loper, waar de kaashandelaar zelf met een kraam staat. En wie zich dan alsnog niet aan de regels houdt als ondernemer moet maar geschorst worden, aldus De Mooij.

Wanneer er een besluit wordt genomen is nog niet zeker, zo vertelde een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen. Voor de Broekweg is gekozen omdat er normaal gesproken op en rond het Veerplein in het centrum al relatief veel mensen zijn. Die concentratie vermijd je op de Broekweg. Je moet het voormalige marktterrein daar natuurlijk op betreffende dagen leeg zien te krijgen. En ook de veiligheidseisen met betrekking tot het coronavirus, looproutes, afstand houden, dat wordt allemaal eerst uitgewerkt. Daarbij wordt er voorlopig wel uitgegaan van marktkramen waar levensmiddelen worden gekocht, en niet van non-food. Of er volgende week gestart kan worden weten we nog niet’’.