Categorieën

Service

Nieuw jaar betekent nieuwe regels

Nieuw jaar betekent nieuwe regels
Wonen

Nieuw jaar betekent nieuwe regels

  • Advertorial
  • 05-01-2016
  • Wonen
Nieuw jaar betekent nieuwe regels

VLAARDINGEN - 2016. Nieuw jaar, nieuwe regels. Niet altijd even leuke nieuwe regels, vooral wanneer ze onze portemonnee raken. Vereniging Eigen Huis zette een aantal financiële veranderingen op rij, waarvan wij er een paar voor je uitlichten.

Belangrijk  onderwerp is het gegeven dat de maximale hypotheek zakt naar 102 procent van de marktwaarde van een woning. In 2018 is dit overigens nog maar honderd procent. Dit betekent dat een groot deel van bijkomende kosten, zoals hypotheekadvies, overdrachtsbelasting en taxatie-, kadaster- en notariskosten, uit eigen zak moeten worden betaald. Zeker iets om rekening mee te houden, want dit alles bij elkaar opgeteld betekent zo’n zes procent van de totale koopsom.

Daarnaast wordt de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bijgesteld. Per 1 juli 2016 daalt deze van 245 duizend euro naar 225 duizend euro. Omdat je hierbij ook rekening moet houden met de zes procent bijkomende kosten, mag een woning vanaf 1 juli a.s. nog maar maximaal 212.264 euro op het prijskaartje hebben staan. Wie vóór 1 juli 2016 toeslaat, mag tot maximaal 231.132 euro winkelen.

Overigens is er wel extra ruimte gereserveerd voor energiebesparende maatregelen. Wie deze wil financieren via een hypotheek mag in 2016 tot 106 procent lenen van de woningwaarde die ontstaat ná de energiezuinige toepassingen. Vanzelfsprekend geldt bij de bepaling van de maximale hypotheek niet alleen de woningwaarde, maar ook het inkomen van de kopers. Energiebesparende maatregelen die meegefinancierd kunnen worden, zijn bijvoorbeeld een zonneboiler, spouwmuurisolatie, zonnecellen, dakisolatie, HR-ketel, warmtepomp, vloerisolatie en HR beglazing.

Gelukkig is er ook beter nieuws: zo krijgen tweeverdieners meer hypotheekruimte, wordt de toeslag voor een nul-op-de-meter-woning verhoogd van 25 duizend euro naar 27 duizend euro en wordt de eenmalige schenkingsvrijstelling verhoogd naar 53.016 euro. In 2016 gelden hiervoor nog de bestaande regels (schenking van ouders aan kinderen tussen de achttien en veertig jaar). Per 2017 stijgt de vrijstelling naar een ton en geldt het ouder-kind relatiebeding niet meer.

Kijk voor alle maatregelen op eigenhuis.nl of loop bij ons binnen voor meer informatie. Ondertussen wensen wij iedereen een geweldig 2016. Tot ziens!

De Witte Garantiemakelaars
Korte Hoogstraat 4a
3131 BK  Vlaardingen
010 – 434 38 44
[email protected]
www.dewittegarantiemakelaars.nl