Categorieën

Service

Nieuw Scoutcentrum Vlaardingen feestelijk geopend

Nieuw Scoutcentrum Vlaardingen feestelijk geopend
Nieuws

Nieuw Scoutcentrum Vlaardingen feestelijk geopend

  • Redactie
  • 17-05-2022
  • Nieuws
Nieuw Scoutcentrum Vlaardingen feestelijk geopend
VLAARDINGEN - Het nieuwe Scoutcentrum langs de Vlaardingse Vaart is voltooid. het wordt zaterdag 21 mei feestelijk geopend door burgermeester Bert Wijbenga en Fedde Boersma, algemeen directeur van Scouting Nederland, samen met een aantal jeugdleden. De hele dag zijn er op het Scoutcentrum allerlei buitenactiviteiten voor de jeugd en is iedereen welkom om de nieuwe clubhuizen te komen bekijken. 's Avonds is er een feest voor Scouts uit
de regio om de opening te vieren.

In 2013 werd duidelijk dat het oude Scoutcentrum aan de Broekpolderweg na meer dan vijftig jaar niet meer kon voortbestaan vanwege de verbreding van de A20 en de aanleg van de Maasdeltatunnel. Rijkswaterstaat (RWS) heeft toen haar maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen en budget beschikbaar gesteld voor de verplaatsing van het hele centrum naar een geschiktere locatie.

Zo’n kans komt natuurlijk maar een keer voorbij en Scouting heeft die met beide handen aangrepen en ging aan de slag.  Na een periode van het selecteren van een architect (Frans Brakkee), tekenen, rekenen, het selecteren van bouwers en het aanvragen van vergunningen is op 4 april 2020 de eerste paal geslagen en konden de groepen in de zomer van 2021 verhuizen van het oude naar het nieuwe Scoutcentrum.

Van zeven naar vier gebouwen

De scoutinggroepen hebben gezocht naar efficiënt gebruik van ruimte en hebben de voorheen zeven gebouwen verruild voor vier gebouwen. Een van de nieuwe gebouwen biedt ook plaats aan o.a. de Scoutshop, de regionale materiaaluitleen en de werkplaats van de vrijwilligers die het onderhoud van het centrum doen.

Alle scoutinggroepen op het oude Scoutcentrum zijn meeverhuisd. Het gaat om:
• de Marnix van Sint Aldegondegroep
• de Maurits-Vioolgroep
• de Wesselgroep
• de Willem de Zwijgergroep

De twee andere Vlaardingse scoutinggroepen, de Allart van Heemstede en de Geuzen (waterscouts), blijven op hun oude vertrouwde locaties in de Holy en
langs de haven in het centrum.

Naast de bijdrage van RWS heeft ook de gemeente budget ter beschikking  gesteld uit de leges die Vlaardingen ontvangt voor de aanleg van de Maasdeltatunnel. Een belangrijke bijdrage is geleverd door het Fonds Schiedam Vlaardingen eo. Scouting zelf heeft meer dan een derde van het totale budget bij elkaar weten te krijgen door eigen middelen, goede fondswerving, acties door jeugdleden maar vooral ook door bijzonder veel eigen werkzaamheid en de enorme inzet van een grote groep actieve en deskundige vrijwilligers.

Landelijke aantrekkingskracht

De gemeente Vlaardingen krijgt hiermee een duurzaam buitencentrum met vier gebouwen op haar grondgebied met landelijke aantrekkingskracht. Een centrum waar de komende decennia vele duizenden kinderen geweldige momenten gaan beleven door er te hakken en te zagen, te pionieren, vuurtje te stoken, vies te worden, slootje te springen en te leren samenwerken. De locatie die de gemeente voor het Scoutcentrum heeft uitgezocht is ideaal en maakt zowel de natuur van de Broekpolder als het water van de Vlaardingse Vaart gemakkelijk toegankelijk voor de jeugd. En niet alleen voor kinderen van Scouting en ook niet alleen in het weekeinde.

De gebouwen en de velden worden doordeweeks en in de vakanties multifunctioneel gebruikt door BSO’s, middelbare scholen, basisscholen en allerlei verenigingen met een maatschappelijke functie. Scoutinggroepen uit Nederland weten daarnaast het nieuwe centrum al te vinden en kunnen eindelijk in Vlaardingen op kamp. Ook de regionale materiaaluitleen is van Rotterdam verhuist naar het nieuwe Scoutcentrum. Hier kan iedereen uit de regio (ook niet Scoutingleden) voor weinig geld allerlei materialen voor het buitenleven huren zoals tenten, touwen, pannen, zagen, bijlen en leuke spelmaterialen voor groepen.