Categorieën

Service

Onderzoek naar betonrot Vlaardingse scholen

Onderzoek naar betonrot Vlaardingse scholen
Onderwijs

Onderzoek naar betonrot Vlaardingse scholen

  • Redactie
  • 26-01-2023
  • Onderwijs
Onderzoek naar betonrot Vlaardingse scholen

Bij basisschool Palet Holy werd al betonrot vastgesteld.

VLAARDINGEN - De gemeente Vlaardingen laat een onderzoek uitvoeren naar betonrot bij de schoollgebouwen van het basis- en voortgezet onderwijs in de stad. In de periode tussen 1964 en 1985 is bij de bouw van schoolgebouwen gebruik gemaakt van betonvloeren van het type kwaaitaal. Om het verhardingsproces van het beton te versnellen is calciumchloride aan het beton toegevoegd. Het toevoegen van deze stof blijkt na jaren dat dit ook heeft geleid tot betonrot aan dit type vloer.

Schoolbestuur SIKO heeft onderzoek laten uitvoeren naar de fundering van Palet Holy aan de Kraanvogellaan. Uit dit onderzoek is gebleken dat er sprake was van een kwaaitaalvloer en van betonrot. De geplande extra etage bovenop dit schoolgebouw, kan dan ook niet zomaar worden gerealiseerd. Ook schoolbestuur OSVS heeft onderzoek laten uitvoeren bij de scholen die onder het schoolbestuur vallen. Ook Bij het Lyceum Vos aan dew Koninginnelaan blijkt sprake van een kwaaitaalvloer en van betonrot. Betonrot kan mogelijk een onveilige situatie veroorzaken van de begane vloer. Dit kan leiden tot grote doorbuigingen en voor tijdig plotseling bezwijken van de kwaaitaalvloer. Op dit moment is er nog geen sprake van een onveilige situatie.

Door het uitvoeren van het onderzoek wil de gemeente Vlaardingen verantwoordelijkheid nemen door deze onveilige situatie te voorkomen door inzicht te krijgen bij welke scholen die tussen 1964 en 1985 gebouwd zijn betonrot aanwezig is. Ook zal het onderzoek leiden tot een hersteladvies van de vloeren en inzicht geven in de mogelijke financiële gevolgen. Het onderzoek zelf zal naar verwachting drie maanden gaan duren.