Categorieën

Service

Oosthavenkade: platanen of parkeren?

Oosthavenkade: platanen of parkeren?
Politiek

Oosthavenkade: platanen of parkeren?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 12-10-2023
  • Politiek
Oosthavenkade: platanen of parkeren?

VLAARDINGEN - Volwassen platanen geven problemen. Ze zijn prachtig, bieden beschutting en vogels broeden er gemakkelijk in. Maar hun wortels beschadigen het wegdek, en aan de Oosthavenkade ook nog eens de kademuur. Langs die plek staan 29 platanen en er moet beslist worden of die (deels) weggehaald worden, en hoeveel dan, of dat die er allemaal blijven staan. Verantwoordelijk wethouder Lianne van Kalken heeft er een onderzoek naar laten uitvoeren, mede op aanvraag van GroenLinks fractievoorzitter Neill Voorburg.

Er zijn vanuit het onderzoek drie scenario’s uitgewerkt voor de platanen aan de Oosthavenkade, met allemaal een eigen kostenplaatje. Het uitgangspunt daarbij is dat er eerder een bedrag van €290.000 is uitgetrokken voor de ‘groenherinrichting’, en daar valt het behoud, onderhoud en het kappen van de platanen onder.

Het eerste scenario gaat uit van het behoud van 15 platanen, die met de juiste aanpak (wortels en kroon ‘bijwerken’) nog wel 50 jaar meekunnen. Die zijn er van de 29 in totaal er het best aan toe, en dat kost dan relatief minder. Oorspronkelijk was daar de €290.000 voor bedoeld, maar een en ander bleek een stuk goedkoper: er blijft van dat bedrag dan nog zo’n €133.000 over.

Met die €133.000 kunnen maximaal vier platanen extra worden behouden, die er nu wat slechter aan toe zijn en waar meer werk aan is. Bovenop die 15 eerder genoemde. Per boom is dat €32.000, maal vier = €128.000. Dan hou je nog een paar duizend euro over.

In een derde scenario kan de gemeenteraad beslissen om alle 29 bomen te behouden; die verkeren nu niet allemaal in even goede staat, maar met het nodige ‘kunst- en vliegwerk’ lukt het wel om deze korter of langer te laten staan. Dat kost dan weer behoorlijk wat geld, want alles bij elkaar moet er zo’n €300.000 extra bovenop het al gereserveerde bedrag. En daarbij zal de stad ook wat parkeerplaatsen moeten inleveren.

Binnenkort moet de gemeenteraad hierover besluiten. Platanen of parkeerplaatsen, en tegen welke prijs.