Categorie├źn

Service

Open Monumentendag in Vlaardingen

Open Monumentendag in Vlaardingen
Uit

Open Monumentendag in Vlaardingen

  • Redactie
  • 09-09-2021
  • Uit
Open Monumentendag in Vlaardingen
VLAARDINGEN - Op de tweede zaterdag in september is de landelijke Open Monumentendag. In Vlaardingen is gekozen voor een beperkte omvang, maar met een bijzonder programma, Er zijn acht locaties en een prachtig object: het Van Peteghem-orgel.

Grote Kerk
Aan de Markt 63 staat de Grote Kerk uit de 16e-17e eeuw op de oorspronkelijke plaats van een kerkgebouw uit de 8e eeuw. In de kerk bevindt zich het bijzondere Van Peteghem-orgel. Er zijn op zaterdag 11 september orgelconcerten en activiteiten. De centrale plek voor de bezoeken. Strippenkaart te verkrijgen voor kortingen op enkele activiteiten. Ook de folder met een route ligt daar klaar.

Van Peteghem-orgel
Het orgel uit 1763 is het middelpunt van de activiteiten van de OMD 2021. Het orgel is afkomstig uit Gent. Het is sinds 1822 in Vlaardingen. De bouw en de klank is bijzonder; het is meer frans. Er is een orgel-jukebox tussen 11.00 en 15.00 uur. Orgelconcert om 15.30 uur. Verkoop van boek over ’t orgel.

Oude Stadhuis op de Markt
Gebouwd in 1650 door architect Drijfhout als vervanger van het stadhuis dat in 1574 door de stadsbrand is verwoest. In de Oude Hal hangen 11 Blazoenen, deels afkomstig van het Landjuweel in 1616. Dat was een culturele wedstrijd tussen Rederijkerskamers. De hal en de trouwzaal zijn tussen 11 en 15.30 uur speciaal open op de OMD. (gratis) Er is deskundige toelichting. De Markt is een bijzondere plek met vele oude panden rond de Grote Kerk. Er is een gidsbegeleiding beschikbaar van het ServiceTeam Vlaardingen. 

Distilleerderij Van Toor
Aan de Maassluisedijk staat een oude distilleerderij van Toor. Daar worden o.a. Kandeel, Bruidstranen, Schelvispekel en diverse likeuren en gins gemaakt. Er is gelegenheid voor een rondleiding en proeverij (tegen een kleine vergoeding) tussen 11.00 en 15.00 uur. De Stippenkaart is te gebruiken. 

Lucaskerk Hoogstraat 26
Als kerk is hij buiten gebruik, maar hij is ter bezichtiging open en er is een uitdeelplaats van de Voedselbank. Er is gelegenheid om soep te nuttigen. De Strippenkaart is te gebruiken

Molen Aeolus aan de Kortedijk 16
De geschiedenis gaat terug tot de 15e eeuw. Er stond eerst een houten molen met het maalrecht uit 1407. De huidige molen uit 1790 is sinds 1957 vol in bedrijf. Hij is te bezoeken tot aan de stelling toe. Het  is wel klimmen, ook leuk voor kinderen. Live muziek  tussen 11.00 en 16.00 uur. 

Boerderij De Zonnehoeve Melkmuseum
De boerderij aan de Trekkade 24 aan de Vlaardingervaart staat op een terp uit de 12-13e eeuw. De gebouwen van nu zijn uit de 17e eeuw. In de gerestaureerde schuur is het Melkmuseum met een tentoonstelling over het melkmaken, het boerenleven en de trekvaart. Er zijn oudhollandse kinderspelen op het erf. Welkom van 12.00 tot 16.00 uur. (gratis, leuk voor kinderen). De boerderij is bereikbaar via de Holyweg in Holy Noord.

Streekmuseum Jan Anderson
In een oude boerderij aan de Kethelweg 50 is het bijzondere museum met de vele verzamelingen van Jan Anderson. Naast het 'straatje' met oude ambachten, de verzameling van objecten uit de WO II zijn er op zolder speciale tentoonstellingen. (gratis) Nu is er een tentoonstelling over Sparen is Vergaren. In het depot aan de W. Beukelszstraat 2 bevindt zich de voorraad verzamelingen. Het Depot is open van 14.00 tot 16.00 uur, net als het museum zelf. 

Het ServiceTeam Vlaardingen verzorgt korte stadswandelingen vanaf de Grote Kerk/Markt.