Categorieën

Service

Overheid neemt schulden gedupeerden toeslagenaffaire over

Overheid neemt schulden gedupeerden toeslagenaffaire over
Nieuws

Overheid neemt schulden gedupeerden toeslagenaffaire over

  • Redactie
  • 26-05-2021
  • Nieuws
Overheid neemt schulden gedupeerden toeslagenaffaire over
REGIO - De schulden van gedupeerden in de kindertoeslagaffaire zullen worden overgenomen door de overheid. Dat maakte staatssecretaris Alexandra van Huffelen dinsdagmiddag bekend.

Het kabinet stelt dat de ouders die door toedoen van de belastingdienst en diens verwerking van aanvragen voor kindertoeslag zijn gedupeerd, een nieuwe start moeten kunnen maken. Dat kan het best schuldenvrij, aldus de staatssecretaris. Zij maakte vandaag haar plannen bekend aan de Tweede Kamer, die eerder om een regeling had gevraagd. Vorige week werd bekendgemaakt dat in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam samen naar schatting 940 gezinnen tot de gedupeerden in de affaire behoren.

Het gaat in de plannen om het overnemen van particuliere schulden van de gedupeerden. Dus die bij verhuurders, ziektekostenverzekeraars en energiebedrijven. Voor negenhonderd ouders had Van Huffelen deze stap al gezet, nu kondigt het kabinet aan deze mogelijkheid te scheppen voor alle gedupeerden, naar verluidt zo' n twintigduizend gezinnen. De schulden die de ouders hadden bij overheidsinstanties als de belanstingdienst, zijn al eerder kwijtgescholden.

De staatssecretaris heeft afspraken gemaakt met de koepelorganisaties van veelvoorkomende private schuldeisers. Zij is van plan te zorgen voor inrichting van een loket dat het praktische werk van het inventariseren van de schulden en het regelen met de schuldeisers op zich gaat nemen. De regeling moet na de zomer in werking treden. Tot die tijd geldt de regeling van 'pauzeknop' die stelt dat schuldeisers geen beslag kunnen leggen op de compensatieregeling van dertigduizend euro die alle gedupeerden is toegezegd.