Categorie├źn

Service

PvdA verbijsterd: 'Bouwen in 't Hof niet uitgesloten!'

PvdA verbijsterd: 'Bouwen in 't Hof niet uitgesloten!'
Politiek

PvdA verbijsterd: 'Bouwen in 't Hof niet uitgesloten!'

  • Ingezonden mededeling
  • 03-02-2023
  • Politiek
PvdA verbijsterd: 'Bouwen in 't Hof niet uitgesloten!'
VLAARDINGEN - De PvdA bleef gisterenavond, rond middernacht, verbouwereerd en met met lege handen achter. Het amendement om natuurwaarde als beoordelingscriterium op te nemen in het locatieonderzoek voor de nieuwbouw van scholen én de Broekpolder en parken uit te sluiten als mogelijke bouwlocatie, had het nét niet gehaald! ,,We kwamen één stem tekort.''

Even terug naar vorig jaar. Uit het niets, eerst via geruchten en later met een officieel voorgenomen besluit van het college, zou er in 't Hof aan de Hofsingel een basisschool gebouwd worden voor een fusieschool voor het Christal en Johannes Calvijn. Dat was de beste uitkomst uit een locatieonderzoek, aldus de verantwoordelijk wethouder Koen Kegel. Omwonenden, Stadslandbouw van Ruytenburgh en de meeste raadsleden waren compleet verrast door dit voorgenomen besluit, omdat ze hierin niet eerder waren meegenomen. Door de maatschappelijke onrust en door kritische raadsleden onder aanvoering van PvdA-fractievoorzitter Stefanie Solleveld, werd dit besluit snel van tafel gehaald.

Er zou een nieuw locatieonderzoek komen, uitgevoerd door een externe partij: dat was precies waar de PvdA op aangestuurd had, dus dat was zeker een resultaat!

Terug naar gisteravond, waar de aanpak van dit locatieonderzoek besproken werd. In het plan van aanpak zijn de beoordelingscriteria nog steeds niet allemaal even concreet en controleerbaar geformuleerd, en de PvdA miste vooral één heel belangrijk toetsingscriterium: natuurwaarde! Daarom diende de partij, samen met ONS.Vlaardingen, AOV en Heel de Stad een amendement in om de natuurwaarde als beoordelingscriterium op te nemen. Daarbij werden zelfs expliciet de groene plekken in onze stad genoemd, die moesten worden uitgesloten voor de mogelijke bouw, te weten aan de randen en in de Broekpolder, de Heemtuin, het Oranjepark en ‘t Hof (inclusief de Hofsingel), het Krabbepark en Park Holy. Groene plekken, die nota bene zelf door het college benoemd zijn in hun coalitieakkoord Groei en Bloei als plekken die behouden moeten worden voor het grote belang van de kwaliteit van leven in onze stad.

En toch... haalde dit amendement het niet. De PvdA was blij met de steun van de volledige fractie van GroenLinks en de SP en de halve fractie van ChristenUnie/SGP, maar diep teleurgesteld in de volharding van D66 dat via fractievoorzitter Vleeschhouwer liet weten 'dat er toch al een gebouw in ‘t Hof staat, dan is er toch geen probleem?' Daarbij gaat hij volledig voorbij aan de grootte en impact van een nieuw te bouwen school, die sowieso het einde zou betekenen van de kindertuintjes, de groene kas met activiteiten zoals Maaltijden op Maandag en een einde aan de rust, het aangezicht en groene oase in dat deel van 't Hof. Dat risico blijft dus bestaan na gisteravond.

Partij van de Arbeid Vlaardingen

p/a Markt 11, Vlaardingen

Meer over Partij van de Arbeid Vlaardingen →