Categorie├źn

Service

Stoppunttoernooi bij Trefpunt

Stoppunttoernooi bij Trefpunt
Sport

Stoppunttoernooi bij Trefpunt

  • Pepijn Nierop
  • 25-11-2019
  • Sport
Stoppunttoernooi bij Trefpunt
SCHERMEN - Afgelopen zondag is opnieuw het prestigieuze jaarlijkse Stoppunttoernooi georganiseerd bij schermvereniging Trefpunt. Kenmerkend dit jaar: veel enthousiaste debutanten en veel schermers die door frequent wedstrijdbezoek en training hun niveau significant hebben verbeterd. Dit is terug te zien in de uitslagen. 

Bij de jonge jeugd heeft Quinten Krottje zijn aartsrivaal Olivier Brandenburg van de Stoppunttroon gestoten waarmee hij eerste werd. Mees Anker stabiel schermend verloor alleen van Quinten en verzilverde hierdoor zijn tweede plaats. Debutant Silvester Thier verraste iedereen door te winnen van de gevestigde orde; hij werd derde. 

Bij de gevorderde jeugd: Loek Klaassen, vorig jaar nog afwezig, stabiel en ervaren schermend verloor alleen van debutant Nino de Jesus Cunha en pakte de trofee. Nino, in de eerste ronde ongeslagen, liet in de tweede ronde kansen liggen en eindigde uiteindelijk op de tweede plaats. Lars Starink, stoïcijns als hij is, liet zich niet gek maken, nam de partijen die hij kon winnen gedurende de twee poules en eindige als derde. 

Bij de senioren degen, ging onze boomlange Jamie Dreier Gligoor voor de winst en wist voormalig jeugdschermer Jesse Slaats met slecht één punt verschil op indices te verslaan. Op indices betekent dat de aantallen overwinningen gelijk zijn zodat de aantallen ontvangen en gegeven treffers het verschil uitmaken. Jeroen van der Velde, een zeer ervaren schermer en tevens voorzitter, werd derde, eerlijkheidshalve: ook op indices. 

Bij senioren sabel was het duidelijker, nestors Ronald Overgoor, Theo Kloosterman en Fred Tirion hadden wat uit te vechten. De eerstgenoemde liet niet met zich sollen en werd ongeslagen eerste. Theo verloor alleen van Ronald en werd daarmee tweede. Fred verloor alleen van eerdergenoemden en plaatste zich daarmee als derde. 

Er is echter maar één Stoppunttrofee bij de senioren. Dus de winnaars bij degen en sabel moesten tegen elkaar twee partijen schermen, een op degen en een op sabel, om uit te maken wie met de beker naar huis mocht. Dit is tamelijk onconventioneel in de schermwereld: je schermt of degen, of sabel of floret.

Helaas voor sabreur Ronald Overgoor won epeïst (degenschermer) Jamie Dreier Gligoor op beide wapens en won zoals zo vaak de epeïst de Stoppunttrofee.