Categorieën

Service

Taalenthuis voor jongeren van start in de Bibliotheek de Plataan

Taalenthuis voor jongeren van start in de Bibliotheek de Plataan
Uit

Taalenthuis voor jongeren van start in de Bibliotheek de Plataan

  • Redactie
  • 14-12-2021
  • Uit
Taalenthuis voor jongeren van start in de Bibliotheek de Plataan
VLAARDINGEN - Met een Taalcafé voor jongeren gaat het Taalenthuis in de Bibliotheek de Plataan deze week officieel van start. Projectleider Linde van Opstal: ,,Het Taalenthuis is een plek waar jongeren van 9 tot 18 jaar bezig kunnen zijn met taal. Op allerlei manieren. Ongedwongen, speels en waarbij we altijd inspelen op waar de jongeren zelf behoefte aan hebben. Taal is leuk. En meer dan de moeite waard er beter in te worden.

Door de coronamaatregelen moesten we de feestelijke opening helaas afblazen. In plaats daarvan maakten we een promotiefilmpje dat we sturen naar onze partners, middelbare scholen en andere betrokkenen. We zijn al een jaar met scholen en jongeren in gesprek om te onderzoeken hoe we jongeren die moeite hebben met lezen en schrijven, naast school, extra kunnen ondersteunen. Een belangrijk basis daarvoor is een plek te creëren waar jongeren zich thuis en veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Van daaruit kijken we naar wat ze nodig hebben. 

In de gesprekken met jongeren en docenten ben ik recht door zee, ik ga het niet cooler maken dan het is. Ik heb het over taal, over oefenen met taal op allerlei manieren. Met als doel er beter in te worden en de veelzijdigheid en het mooie er van te ontdekken. Je kunnen uitdrukken in de Nederlandse taal is belangrijk. In praktische zin, omdat we in een talige maatschappij leven, maar ook in speelse en creatieve zin. Taal kun je op zoveel manieren inzetten. Van een kaart naar iemand die je lang niet hebt gezien, tot jezelf presenteren in een sollicitatiebrief. Van spoken word en liedteksten tot een zakelijk cv. Dat hele gebied gaan we verkennen. Samen met mijn collega’s help ik jongeren hun eigen vraag te ontdekken. Als schaamte en onzekerheid wegvallen, voelen ze zich zoveel vrijer om zichzelf te laten zien. 

Samen met een jongerenpanel werken we de komende maanden aan passend taalaanbod. Wat zijn hun interesses, waar hebben ze moeite mee, wat willen ze graag leren? Tegelijkertijd starten we deze week met onze eerste activiteit: het Taalcafé voor jongeren van 9 tot 18 jaar. De Internationale Vos, een middelbare school voor leerlingen met een achterstand in de Nederlandse taal, reageerde direct heel positief op dit aanbod. De behoefte is heel concreet en de jongeren zijn heel gemotiveerd om extra met taal bezig te kunnen zijn op een laagdrempelige manier. Het Taalcafé is er elke maandagmiddag van half vier tot vijf uur en bieden we aan op ons filiaal in de Holy. Het aanbod is gratis, de inloop vrij. Álle jongeren die beter willen leren lezen en schrijven, zijn er van harte welkom!'' 

Wil je je aanmelden voor het jongerenpanel? Wil je meer weten over het Taalcafé of over andere activiteiten van het Taalenthuis? Voor vragen en ideeën kun je contact opnemen met Linde van Opstal via [email protected], bellen of appen naar 06 – 10 23 92 45.

Bibliotheek De Plataan

Waalstraat 100, Vlaardingen

Meer over Bibliotheek De Plataan →