Categorieën

Service

Twee belangrijke aanwinsten voor het Streekmuseum

Twee belangrijke aanwinsten voor het Streekmuseum
Uit

Twee belangrijke aanwinsten voor het Streekmuseum

  • Redactie
  • 12-01-2022
  • Uit
Twee belangrijke aanwinsten voor het Streekmuseum
VLAARDINGEN - Eind december 2021 heft Streekmuseum Jan Anderson op een internationale veiling in Amsterdam twee voorwerpen toegewezen gekregen. Een beschilderde tegel van de Elfstedentocht in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog en een koperen 'Plak'.

De (blanke) tegel van firma Meissen Porselein Germany en is door een particulier oranje beschilderd, in de kleur welke door de bezetter was verboden. En bij ontdekking kwam men in de gevangenis terecht. Het toont de volledige achtste Elfstedentocht van 22 januari 1942. 

De koperen ‘Plak’ werd in de 18e en 19e eeuw gebruikt om ondeugende kinderen in de klas te straffen. De leraar gooit een stoffen vogel naar de leerling die de straf moet ondergaan: de ‘Pechvogel’. Dit is een linnen duif, gevuld met paardenhaar. Het kind moet de pechvogel terugbrengen naar de leraar en krijgt daarna een paar flinke tikken op de vlakke hand met de ‘Plak’. De leraar staat overigens niet van zijn lessenaar op als hij de plak gebruikt. Van deze koperen ‘Plak’ zijn er maar twee bekend. Dus is deze zeer bijzonder! 

Als het museum aan de Kethelweg 50 weer open mag worden beide voorwerpen getoond. Het museum is vanaf dat moment weer open op iedere zaterdagmiddag en de eerste zondag in de maand van 14.00 – 16.00 uur. De toegang is gratis.