Categorieën

Service

Vlaardingen heeft een Keti Koti-plein

Vlaardingen heeft een Keti Koti-plein
Nieuws

Vlaardingen heeft een Keti Koti-plein

  • Redactie
  • 02-07-2023
  • Nieuws
Vlaardingen heeft een Keti Koti-plein
VLAARDINGEN – Gisteren was het Keti Koti, ofwel de viering van het afschaffen van de slavernij in Suriname. Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’ en sinds gisteren kent Vlaardingen ook een Keti Koti-plein. Het gele straatnaambordje werd gisteren feestelijk onthuld door Milton R King, steunraadslid van DENK en nazaat van tot slaaf gemaakten in Suriname. King deed dit samen met wethouder Lianne van Kalken van GroenLinks, en in aanwezigheid van onder meer leden van de Surinaamse  gemeenschap.

Aanwezig waren ook de leden van de diverse raadfracties, die het voorstel van DENK steunden, om dichtbij het stadskantoor een ruimte als Keti Koti-plein te bestemmen. Dat voorstel had wat aanpassingen nodig, en twee vergaderingen, om een meerderheid te krijgen in de raad. In eerste instantie vond een deel van de raad een advies aan de straatnamencommissie ‘goed genoeg’, maar dan had het nog wel lang kunnen duren voordat het Keti Koti-plein gerealiseerd kon worden. Er zal ook een monument komen, een beeld dat nog ontworpen moet worden, waarvoor al wel een bedrag van €50.000 gereserveerd is door de raad.

De bijeenkomst gisteren was feestelijk, hoewel het hernoemen van het stukje stoep aan de Waalstraat, bij de nauwelijks gebruikte zij-uitgang van het stadskantoor, wat ‘makkelijk en snel’ overkwam; er hoeft geen huisnummer gewijzigd te worden en officieel zal je het Keti-Koti plein waarschijnlijk ook niet tegenkomen in Google Maps of andere routeplanners. De datum van de viering van de afschaffing van de slavernij van 1 juli is er in ieder geval wel mee gehaald.