Categorieën

Service

Vlaardingen herdenkt de atoombom en talloze doden

Vlaardingen herdenkt de atoombom en talloze doden
Nieuws

Vlaardingen herdenkt de atoombom en talloze doden

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 06-08-2021
  • Nieuws
Vlaardingen herdenkt de atoombom en talloze doden

Fotografie: Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - ,,We worden er met z’n allen ook niet jonger op’’, zo sprak SP voorzitter en oud-wethouder Arnout Hoekstra vanavond bij de herdenking van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Die was ook nu weer georganiseerd bij het Hiroshima-monument in het rosarium aan de Holysingel door PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen, in samenwerking met Platform Ander Vlaardingen en Vele Vlaardingers Eén Huis. Hoekstra riep met zijn woorden ook op om andere generaties nog meer te betrekken bij het verzet tegen massavernietigingswapens.

Op 6 en 9 augustus is het 76 jaar geleden dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki bijna volledig werden verwoest door twee atoombommen. Door de bombardementen zelf en door radioactieve straling kwamen in totaal zeker 210.000 mensen om het leven. Ook nu nog ondervinden overlevenden en nabestaanden de gevolgen. Het onbeschrijfelijke menselijke leed dat de bombardementen veroorzaakten maakt duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren.

Om campagne van Pax tegen de kernwapens te kunnen blijven voeren werd er rond de herdenking geld ingezameld. In Vlaardingen kon je onder andere letterlijk je steentje daaraan bijdragen. Voor 10 euro of meer werd bij de herdenking een steentje met naam van de afzender neergelegd binnen de contouren van een bom die nooit valt.

De ongeveer 50 deelnemers aan de herdenking luisterden naar vijf sprekers en vijf zangeressen die samen een koor vormden. Gesproken werden onder meer enkele woorden uit “Pleidooi voor weifelschap” van auteur en dichter Els Groen die eerder ook lid  van het Europees Parlement was. Daarnaast  werden er steentjes gelegd en meegebrachte witte bloemen in de vorm van een kraanvogel gelegd.

Vanuit het college waren er wethouders Bart de Leede en Jacky Silos, maar verder was het stil vanuit de politiek. Naast Arnout Hoekstra van de SP waren er in het geheel geen raadsleden aanwezig.