Categorieën

Service

Vlaardingen hoog in landelijke top drugsoverlast

Vlaardingen hoog in landelijke top drugsoverlast
112

Vlaardingen hoog in landelijke top drugsoverlast

  • Redactie
  • 04-07-2024
  • 112
Vlaardingen hoog in landelijke top drugsoverlast

VLAARDINGEN - In de gemeente Vlaardingen ervaren veel mensen overlast door drugsgebruik in hun woonbuurt. 7,9 procent van de Vlaardingers geeft aan veel overlast te ervaren. Dat is meer dan in hoofdstad Amsterdam (7,1 procent). In slechts drie Nederlandse gemeenten staan de zaken er nog beroerder voor. Dat zijn Roosendaal (9,7 procent), Rotterdam (9,3 procent) en Den Haag (8 procent). 

Ook als we kijken naar de overlast van drugshandel wijkt Vlaardingen in negatieve zin af. 8,5 procent van de Vlaardingers ervaart veel overlast. Er zijn slechts vier gemeenten in Nederland die slechter scoren: wederom Roosendaal (12,2 procent), Heerlen (10,7), Helmond (9,5) en Rotterdam (8,9 procent).

In 2023 zeiden 490 duizend inwoners van Nederland veel overlast te hebben van drugsgebruik in hun woonbuurt. Dat is 3,3 procent van de totale bevolking van vijftien jaar en ouder. In 2021 ervoeren minder mensen veel overlast, namelijk 440 duizend. De overlast van drugshandel is landelijk gezien met 3,5 procent niet veranderd tussen 2021 en 2023. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS.

In de 55 grote gemeenten (meer dan 70 duizend inwoners) zegt gemiddeld vijf procent van de inwoners veel overlast te ervaren van drugsgebruik in hun buurt. Een vergelijkbaar deel ervaart veel overlast van drugshandel. In Roosendaal ervaart tien procent veel overlast van drugsgebruik en twaalf procent van drugshandel. Ook in andere gemeenten in Noord-Brabant, zoals Helmond en Tilburg, is er relatief veel overlast van drugs. Dit geldt ook voor de Limburgse gemeenten Venlo, Heerlen en Sittard-Geleen en de Zuid-Hollandse gemeenten Rotterdam, Vlaardingen en Schiedam.