Categorieën

Service

Vlaardingers gaan voor plek in Tweede Kamer

Vlaardingers gaan voor plek in Tweede Kamer
Politiek

Vlaardingers gaan voor plek in Tweede Kamer

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 05-11-2023
  • Politiek
Vlaardingers gaan voor plek in Tweede Kamer

Wethouder Bart Bikkers op campagne met VVD lijsttrekker Dilan Yeşilgöz

VLAARDINGEN/DEN HAAG – Op woensdag 22 november zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer, en daaraan doen ook Vlaardingers mee. Onder hen maar liefst drie wethouders, maar de één heeft een grotere kans om gekozen te worden dan de ander.

In september werd al duidelijk dat wethouder Bart Bikkers in de race is voor de VVD. Bikkers staat op plek 30, en da’s één plekje hoger dan twee maanden terug. In de peilingen haalt de VVD nu zo rond de 25 tot 28 zetels en daarmee wordt Bart Bikkers net geen Tweede Kamerlid. Tenzij er meer zetels gehaald worden, of wanneer de VVD weer gaat meeregeren. In het laatste geval zal de partij ook de nodige ministers en staatssecretarissen leveren aan een kabinet en daarmee schuift Bikkers weer wel door naar de Tweede Kamer. Natuurlijk kan hij ook genoeg voorkeursstemmen krijgen om direct gekozen te worden, of gevraagd worden als bewindspersoon (!).

Op de gecombineerde lijst van GroenLinks en de PvdA staat GroenLinks wethouder Lianne van Kalken. Maar dan wel op plek nummer 50, en dat heet lijstduwer, als laatste genoemd. Daarmee bezet Van Kalken geen verkiesbare plek, en als potentiële staatssecretaris of minister zal ze niet gevraagd worden; daarvoor heeft ze nou weer te weinig politieke ervaring. In de peilingen staat de combi GroenLinks/PvdA net boven de 20 zetels.

Bij het CDA staat op plek 31 wethouder Jacky Silos, en als het CDA zoveel zetels weet binnen te halen mag dat een echt wonder heten. Voorlopig scoort het CDA nogal laag: op 1 november waren dat 4 zetels en lijsttrekker Henri Bontenbal moet nog hard aan de bak om dat meer te laten worden.

Bij de SP staat op plek 44 raadslid en SP-fractievoorzitter Willem de Man. Onder Lilian Marijnissen is elke verkiezing desastreus verlopen en De Man is dan ook meer lijstvulling dan een reële kandidaat voor de Tweede Kamer. Tenzij ook hij voldoende voorkeursstemmen binnenhaalt.

Bij de ChristenUnie staat op plaats 18 Wouter de Reus, in Vlaardingen fractievoorzitter van de combi ChristenUnie/SGP. Die twee gaan landelijk niet samen, daarvoor zijn de verschillen net wat te groot. En beide partijen samen staan ook nog eens op 7 zetels in de peilingen. Da’s weer niet genoeg voor De Reus. Maar talent heeft hij zeker, dus de verwachting is dat met het klimmen der jaren zijn kansen op een zetel in de Tweede Kamer ook stijgen.

Bij JA21 staat op plek 19 het Vlaardingse raadslid Thom van Vugt van ONS Vlaardingen. Die doen landelijk natuurlijk niet mee, maar Thom deed dat al wel namens JA21 voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart dit jaar. Een volhouder dus, die Thom, maar gezien de peilingen gaat die zetel wel aan hem voorbij. Daarin staat JA21 op slechts 2 zetels, en daarmee worden ze ook geen deelnemer aan een volgend kabinet. Maar zeg nooit ‘nooit’.

Tenslotte staat op de lijst van DENK op plek 40 DENK fractievoorzitter, en enig raadslid, Salih Akça. In de peilingen staat DENK op één tiende van dat aantal plaatsen: 4 zetels, en daar is de Vlaardinger nog ver van verwijderd.

En voor de 'preciezen': wethouder Arnoud Proos staat ook op een kandidatenlijst, namelijk die van de SGP. Maar Proos woont in Barendrecht, dus rekenen we die nog niet mee.