Categorie├źn

Service

Vlaardingse bouwplannen op een rijtje

Vlaardingse bouwplannen op een rijtje
Wonen

Vlaardingse bouwplannen op een rijtje

  • Redactie
  • 09-12-2020
  • Wonen
Vlaardingse bouwplannen op een rijtje
VLAARDINGEN - VVD-raadslid Ruben van de Zande vroeg onlangs aan het stadsbestuur om aan te geven welke bouwplannen er concreet zijn in Vlaardingen. Hij wil daadkracht zien en niet alleen een visie op wat er zou moeten gebeuren. De stad kampt immers met een fors tekort aan woningen. De wachttijden voor een huurwoning lopen alleen maar op en Vlaardingen wil vanzelfsprekend voorkomen dat koopkracht uit de stad verdwijnt omdat mensen hier geen geschikte koopwoning kunnen vinden.

Het college van burgemeester en wethouders heeft alles voor hem op een rijtje gezet. De komende vijf jaar moeten er - onder enig voorbehoud - maar liefst 4.292 woningen bijkomen. Daarbij valt in het overzicht wel op dat het zwaartepunt van de bouw nog wel even op zich laat wachten. Volgend jaar komen er 453 woningen bij maar 320 daarvan zijn tijdelijke containerwoningen op het Unileverterrein die uiteraard lang niet voor iedereen geschikt zijn.

Van de 133 overige woningen die in 2021 op de markt komen, staan er 67 in de Nieuwe Vogelbuurt. Op zich een prima ontwikkeling maar winst in de Vlaardingse woningvoorraad levert dat niet op want er verdwijnen in die wijk meer woningen dan ervoor terugkomen. Het netto resultaat van de stadsvernieuwing daar is min 300 woningen. Hetzelfde effect zie je in de Zeeheldenbuurt in Vlaardingen-Oost. Daar staan voor 2022 en 2023 in totaal 74 nieuwe woningen in de tabel maar wat er niet staat, is dat er eerst 122 woningen worden gesloopt. Hier gaan netto dus 48 woningen verloren.

Het plaatje is duidelijk. Om woningen aan de voorraad toe te voegen, moet Vlaardingen kijken naar plekken waar ze nog niet stonden. Cruciaal daarbij is de rivierzone. Van Park Vijfsluizen in het oosten tot het Unileverterrein (District U) en het stationsgebied in het westen moet de echte winst worden geboekt. En dat zijn nu juist de plannen die nog de nodige jaren gaan duren.