Categorie├źn

Service

Wat biedt de toekomst voor Nederlandse beleggers nu de Nederlandse groeiprognoses sombere vooruitzichten schetsen?

Wat biedt de toekomst voor Nederlandse beleggers nu de Nederlandse groeiprognoses sombere vooruitzichten schetsen?
Nieuws

Wat biedt de toekomst voor Nederlandse beleggers nu de Nederlandse groeiprognoses sombere vooruitzichten schetsen?

  • Ingezonden mededeling
  • 09-01-2023
  • Nieuws
Wat biedt de toekomst voor Nederlandse beleggers nu de Nederlandse groeiprognoses sombere vooruitzichten schetsen?
De groeiverwachtingen voor de Nederlandse economie laten een somber beeld zien. Hierdoor vragen Nederlandse beleggers zich misschien af wat ze moeten doen. Het voorspellen van de toekomst van de economie is moeilijk, maar Nederlandse investeerders hebben een paar opties dat hen helpt om hun vermogen zo goed mogelijk te beschermen tegen waardeverminderingen.

Vanwege de impact van de energiecrisis en de inflatie in het land, verwachten experts we dat Nederland begin 2022 in een recessie belandt. De bbp-groei in het derde kwartaal was negatief (-0,2%), voornamelijk gedreven door investeringen, wat erop wijst dat er een recessie voor de deur staat. 

ABN AMRO verwacht dat deze daling doorzet, aangezien de stijgende inflatie en energieprijzen de consumentenbestedingen dempt en de afnemende activiteit in de eurozone problemen voorspelt voor de buitenlandse vraag. Dat is genoeg om de Nederlandse economie in 2023 een recessie in te duwen. Er wordt verwacht dat er een groei komt in het tweede kwartaal van 2023. De reden hiervoor is de loongroei en het beleid van de overheid zoals het energieprijsplafond, die de tekortkomingen opvangt.

Mogelijkheden voor het beschermen van je vermogen

Goud

Er zijn verschillende manieren om je vermogen te beschermen tegen een recessie. Een van deze manieren is het beleggen in goud. Goud is al eeuwenlang een waardevaste belegging en kan een goede bescherming bieden tegen inflatie en economische onzekerheid. Goud heeft een lage correlatie met andere beleggingscategorieën, wat betekent dat de prijs van goud niet direct afhankelijk is van de prestaties van aandelen, obligaties of andere beleggingscategorieën.

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Jarenlang werd goud beschouwd als een middel om te sparen. Omdat het een fysieke handelswaar is, kan het niet als geld worden gedrukt en wordt de waarde ervan niet beïnvloed door rentebesluiten van de overheid. Omdat goud historisch gezien zijn waarde in de loop van de tijd heeft behouden, dient het als een vorm van verzekering tegen ongunstige economische gebeurtenissen. Wanneer zich een ongunstige gebeurtenis voordoet, hebben investeerders de neiging om hun geld in goud te beleggen, waardoor de prijs stijgt als gevolg van de toegenomen vraag. Een daling van de Amerikaanse dollar en reële rendementen als positief voor goud en goudzoekers. Een sterke dollar heeft de prijs van goud lager gehouden. Na een piek in september en oktober is de Amerikaanse dollar onlangs begonnen te verzwakken, wat waarschijnlijk zal resulteren in een hogere goudprijs als gevolg van een grotere vraag.”

Obligaties

Een andere slimme manier om in te beleggen tijdens een recessie is in obligaties. Obligaties zijn leningen die bedrijven of overheden aangaan met beleggers. De rente die beleggers ontvangen voor het uitlenen van hun geld is gebaseerd op het risico van de lening. Tijdens een recessie zijn obligaties vaak een veiligere belegging dan aandelen, omdat bedrijven en overheden waarschijnlijk hun leningen zullen aflossen, zelfs als de economie terugvalt. Vaak verlaagt de centrale bank de rente om de economie te stimuleren.

ETF’s

Investeren in ETF's tijdens een recessie kan een goede strategie zijn voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele en lange-termijn rendementen. ETF's zijn beleggingsfondsen die een divers portefeuille hebben van beleggingen, zoals aandelen, obligaties, of grondstoffen, samenbrengen in één product. Dit maakt ETF's aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar een gemakkelijke en betaalbare manier om te beleggen in een breed scala aan beleggingen. Bij etf’s kopen heb jij een mandje met verschillende aandelen. 

Het grote voordeel hiervan is dat ETF's een brede diversificatie bieden, wat betekent dat ze niet afhankelijk zijn van de prestaties van één enkel bedrijf of sector. In plaats daarvan zijn ze gebaseerd op een portefeuille van verschillende beleggingen, wat de risico's vermindert. Dit kan vooral belangrijk zijn tijdens een recessie, wanneer sommige bedrijven of sectoren harder worden getroffen dan andere. 

Vastgoed

Een andere manier om je vermogen te beschermen tegen een recessie is het beleggen in vastgoed. Vastgoed kan een stabiele belegging zijn tijdens een recessie, omdat mensen nog steeds naar een dak boven hun hoofd zoeken, zelfs als de economie terugvalt. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat de waarde van vastgoed kan fluctueren, afhankelijk van de lokale economie en andere factoren. De belangrijkste reden om te beleggen in vastgoed is dat het een stabiel inkomen oplevert en het biedt in een recessieperiode beter weerstand dan het beursgemiddelde.

Conclusie

Al met al kunnen de groeiprognoses van Nederland en de kans op een recessie sombere vooruitzichten schetsen, maar Nederlandse beleggers hebben verschillende opties om te overwegen om mogelijke economische stormen te doorstaan en hun vermogen te beschermen. Door hun portefeuille te diversifiëren, zich te richten op groei op lange termijn en te beleggen in internationale markten kan het risico op vermindering van het vermogen verminderd worden.