Categorieën

Service

Wethouder wil niet naar Vlaardingen verhuizen

Wethouder wil niet naar Vlaardingen verhuizen
Politiek

Wethouder wil niet naar Vlaardingen verhuizen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 10-05-2023
  • Politiek
Wethouder wil niet naar Vlaardingen verhuizen
VLAARDINGEN – Wethouder Arnoud Proos wil niet in Vlaardingen wonen maar in Barendrecht blijven, de plaats waar hij al eerder wethouder was. Morgenavond zal de gemeenteraad stemmen over een voorstel van de ChristenUnie/SGP om Proos weer een jaar te ontheffen van zijn verhuisplicht. Want de wet is er duidelijk over: er is een ‘woonplaatsvereiste’ voor wethouders. Daar kunnen ze elk jaar wel weer een ontheffing voor aanvragen, maar de voorkeur heeft dat niet. Vlaardingen is al vaker geconfronteerd met onwillige wethouders op dat vlak. Zo bleef voormalig D66 wethouder Sebastiaan Nieuwland in Heemstede wonen, totdat hij vertrok als wethouder en burgemeester werd in Uitgeest; voor Nieuwland was verhuizen toen geen probleem meer.

Eerder ontstond er rondom het woonplaatsbeginsel een ‘relletje’ rond voormalig burgemeester Annemiek Jetten; die had een appartement in het Triade-complex in Holy maar ondertussen leek ze regelmatig te verblijven in een huis in Breda wat aangehouden werd.

Wethouder Proos heeft zelf een schriftelijk verzoek gedaan aan zijn eigen fractie om hem met zijn gezin te laten ‘zitten waar hij zit’; het welzijn van gezin en jonge kinderen is, na een eerdere verhuizing naar Barendrecht, te belangrijk: ,,Vier jaar geleden is ons gezin verhuisd vanwege mijn wethouderschap in Barendrecht. Inmiddels zijn onze kinderen 9, 6 en 3 jaar oud. Het wethouderschap is een tijdelijk en onzeker bestaan en afgelopen jaar heb ik moeten constateren dat het opnieuw verhuizen een te groot offer van ons gezin zou vragen. De raad heeft de mogelijkheid om een ontheffing van de verhuisplicht te geven. Hierbij wil ik dat verzoek doen. Ik hoop op een positief besluit en zie er naar uit om maximaal inzetbaar en aanwezig te zijn voor de stad.’’

Eerder was het voor wethouder Bart de Leede van GroenLinks geen probleem; in 2018 werd hij aangesteld als wethouder en ging hij vanuit Schiedam op zoek naar een huis in Vlaardingen. Dat vond hij ook, maar ondertussen maakt hij er geen punt van als collega’s niet verhuizen: ,,Zolang het woonplaatsvereiste er is moet je dat serieus nemen’’, verklaarde hij eerder. Hij vond het tegelijkertijd mogelijk om in een andere stad te wonen dan die waar je wethouder bent.

Dat is tegelijkertijd morgen in de raadsvergadering dan ook het vraagstuk. Natuurlijk is het mogelijk om ‘vlakbij’ te wonen en wethouder te zijn in de stad waar je dus niet woont. Maar helemaal aansluiten bij het begrip ‘lokale democratie’ doet het niet; wethouderschap is geworden tot een beroep, niet een roeping voor iemand uit de eigen lokale gelederen.

Onder de tegenstemmers zullen naar verwachting de twee fractieleden van AOV zijn, die eerder tegenstemden bij het verzoek om niet te verhuizen van voormalig wethouder Sebastiaan Nieuwland. Daarbij komen ook Ron Boers van Heel de Stad en Marco van Unen van Beter voor Vlaardingen, die ook eerder tegenstemden. De gelederen van de coalitie met VVD, CDA, GroenLinks, VV2000/Leefbaar Vlaardingen, D66 en ChristenUnie/SGP zullen ‘natuurlijk’ gesloten zijn. En Arnoud Proos hoeft niet te verhuizen.