Categorieën

Service

Zilveren Camera: prijs voor Vlaardingse natuurfotograaf Jasper Doest in categorie Natuur & Wetenschap

Zilveren Camera: prijs voor Vlaardingse natuurfotograaf Jasper Doest in categorie Natuur & Wetenschap
Nieuws

Zilveren Camera: prijs voor Vlaardingse natuurfotograaf Jasper Doest in categorie Natuur & Wetenschap

  • Redactie
  • 17-02-2024
  • Nieuws
Zilveren Camera: prijs voor Vlaardingse natuurfotograaf Jasper Doest in categorie Natuur & Wetenschap

Fotografie: Jasper Doest

VLAARDINGEN - Het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) is enorm trots dat de indrukwekkende fotoserie uit Zambia 'In de weg van de olifant' van Jasper Doest in de wedstrijd voor de Zilveren Camera de eerste prijs heeft gewonnen in de categorie 'Natuur en Wetenschap'. Christiaan van der Hoeven, olifantenexpert van WWF-NL en coördinator van het project Onbegrensd door Afrika, mocht de prijs in ontvangst nemen omdat Jasper voor een foto-opdracht in Antarctica verblijft. Eerder deze week werd bekend dat een van de foto's uit de serie ook is genomineerd voor de Publieksprijs van de Zilveren Camera.

Van der Hoeven was vorig jaar mee op de foto-expeditie van Jasper Doest in Zambia. "Beelden zeggen zo veel meer dan woorden. Het is enorm indrukwekkend als ineens een groep mannetjesolifanten opduikt in de smalle straten van Livingstone in Zambia. Jasper heeft dit op een fantastische manier vastgelegd. Maar het schrijnende is dat de inwoners van de grensstad hier vrijwel elke dag bang voor zijn. Als natuurorganisatie kunnen we met behulp van de verhalen achter de foto's laten zien dat confrontaties tussen mensen en wilde dieren een van de belangrijkste bedreigingen zijn. Tegelijkertijd biedt het een kans om te vertellen we ook samen met de lokale bevolking aan oplossingen werken.", licht hij toe.

Duurzame oplossingen voor mens-dierconflicten

In zuidelijk Afrika zorgt WWF samen met partners* onder meer voor olifantenroutes, corridors, zodat de dieren vrij kunnen bewegen zonder met mensen in contact te komen. Ook ontwikkelt de natuurorganisatie met boeren duurzame landbouwmethodes waarvoor minder bos vernietigd wordt en leefgebieden versnipperd raken. En als laatste wordt samen met de overheden gewerkt aan afschrikmiddelen, zoals early warning systemen, hekwerken van chilipepers en ook worden bijenkolonies met succes ingezet om olifanten op afstand te houden.

Afrikaanse olifanten in KAZA

Vorig jaar is na een maandenlang durende telling in Angola, Botswana, Zambia, Zimbabwe en Namibië bekendgemaakt dat het aantal olifanten in 's werelds grootste grensoverschrijdende natuurgebied KAZA, Kavango-Zambezi, stabiel is en op sommige plekken groeit.\


Zilveren Camera: Hoofdprijs voor Vlaardinger Sakir Khader

De Zilveren Camera zelf is dit jaar gegaan naar een andere Vlaardinger: fotograaf Sakir Khader heeft de Zilveren Camera van 2023 gewonnen, de belangrijkste Nederlandse prijs voor fotojournalistiek. De 33-jarige Nederlands-Palestijnse journalist, geboren in Vlaardingen,  maakte een fotoserie over het leven in Jenin, een tot stad uitgegroeid vluchtelingenkamp op de bezette Westelijke Jordaanoever. Van zijn indrukwekkende serie mogen en kunnen we helaas niets publiceren, in verband met copyright.