Neem eens de Argos Mobiel!

11-12-2013 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Wie in Vlaardingen even zonder auto zit, heeft tegenwoordig meer alternatieven dan je aanvankelijk zou denken. Wij ondervonden het toen we de auto even naar de garage brachten. We kozen voor de terugreis niet de bus, niet de taxi maar de Argos Mobiel. In principe is deze service opgezet voor ouderen die minder mobiel zijn, maar in de praktijk kan iedereen bellen. Op de website van Argos staan dan ook geen restricties voor het gebruik.

Een telefoontje naar Argos Mobiel en binnen twintig minuten was de elektrische wagen, zoals beloofd, gearriveerd in Vlaardingen-Centrum. Een ritje naar de redactie van Vlaardingen24 in de Holy waar we keurig voor de deur weer werden afgeleverd, kostte ons slechts € 1,50. Vergelijk dat eens met een taxibedrijf waar je al zo'n beetje het dubbele kwijt bent als je alleen al de autodeur achter je dichtslaat, dan heb je nog geen meter gereden.

Argos Mobiel lijkt ook een prima alternatief voor wie gewend is de bus te nemen. Goedkoper, sneller en comfortabeler. Je hoeft niet eerst naar een bushalte en wordt afgezet op het adres waar je wilt zijn, niet 'ergens in de buurt'. Bovendien maak je geen omwegen die in ons voorbeeld onder meer een totaal overbodig bezoekje aan metrostation Vijfsluizen had opgeleverd. Anderhalf uur later belden we Argos weer en deden we een ritje van de Holy naar Vlaardingen-West: snel makkelijk en goedkoop! Tenslotte: de chauffeurs die we troffen waren uiterst vriendelijk en behulpzaam.

Hoe kan dit? Argos Mobiel is een pilotproject dat door drie partijen wordt ‘gedragen’: de gemeente Vlaardingen, Stichting Flex en Argos Zorggroep. De gemeente draagt uitkeringsgerechtigden aan als chauffeurs, waarbij zij ook een chauffeursopleiding krijgen en later, met baangarantie, doorstromen naar een gevestigd taxibedrijf. Vlaardingen levert ook een financiële bijdrage aan deze opleiding tot taxichauffeur. Stichting Flex zorgt voor de elektrische voertuigen en exploiteert deze samen met Argos Zorggroep. Van deze laatste instelling komen de meeste klanten, vanuit de woonzorgcentra en, andersom, vanuit de wijk naar de zorgcentra.

Hoewel minder mobiele ouderen in principe de doelgroep vormen, kunnen ook anderen een beroep te doen op de Argos Mobiel, aldus de projectleider van Argos Zorggroep. Jongeren en scholieren worden in de regel geweerd, maar tot nu toe kijkt niemand erg strikt naar wie er vervoerd moet worden.

Het project is hard op weg een groot succes te worden, hoewel het nog niet kostendekkend is. De toegekende financiële ondersteuning van een fonds dat innovatie in de Ouderenzorg stimuleert is nog noodzakelijk gebleken maar dat kan natuurlijk veranderen als meer mensen de Argos Mobiel ontdekken als uitstekend alternatief voor een ritje met bus of taxi.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Ach, de vering van de voertuigen laat bij een  hobbelig wegdek wat te wensen over, er is geen verwarming en het kost wat moeite om de gordel vast te maken: de deurstijlen zitten wat in de weg. Daartegenover staan de bijzonder lage ritprijzen en de vriendelijke service. Tenslotte: in een enkel geval en bij een lage accustand zul je misschien eens gevraagd worden even een duwtje het viaduct op te geven, als we de anekdote van onze chauffeur moeten geloven.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date