Categorieën

Service

'Plastic bekers in de ban op Zomerterras'

'Plastic bekers in de ban op Zomerterras'
Politiek

'Plastic bekers in de ban op Zomerterras'

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 28-08-2022
  • Politiek
'Plastic bekers in de ban op Zomerterras'

Foto: FB Lianne van Kalken

VLAARDINGEN – Plastic wegwerpbekers zijn niet meer van deze tijd. Dat vindt in ieder geval raadslid Esther van Wieringen van GroenLinks en ze stelde er afgelopen week vragen over aan het college van burgemeester en wethouders. Aanleiding was onder meer de verstrekking van drankjes op het Zomerterras, de afgelopen weken. Dat gebeurde in zogeheten single-use plastic bekers. Die worden dan wel weer opgeruimd door medewerkers van de organisatie, maar er belanden er altijd weer in de natuur en in sloten. Wethouder Lianne van Kalken van GroenLinks, die met haar collega’s uit het college een bardienst draaide op het Zomerterras, zal er ook niet gelukkig mee zijn geweest.

,,Naast dat de plastic bekers voor afval zorgen wat slecht is voor mens, dier en natuur, kunnen deze bekers niet opnieuw worden gebruikt’’, aldus GroenLinks raadslid Esther van Wieringen in een brief aan het college. ,,Veel evenementen zijn al bezig met het terugdringen van plastic afval en werken met alternatieven voor de plastic beker. Een eco-beker (statiegeldbeker), is een voorbeeld van een alternatief voor het gebruik van single-use plastic bekers. Is het nog wel van deze tijd dat een beker wordt leeggedronken, op de grond gegooid, opgeveegd en vervolgens wordt afgevoerd als restafval? Vlaardingen streeft duurzaamheid en circulariteit na. In het kader hiervan is wat GroenLinks betreft de single- use plastic beker dan ook niet meer uit te leggen op het Zomerterras’’.

Van Wieringen laat haar betoog volgen door een tweetal vragen en de kern daarvan is vooral: als er dan toch een evenementenvergunning aangevraagd wordt, kan die dan misschien gekoppeld worden aan voorwaarden die beter zijn voor het milieu? Te beginnen met bijvoorbeeld het gebruik van eco-bekers of een ander milieuvriendelijk alternatief? Het college heeft een paar weken om te reageren, de organisatie van het Zomerterras bijna een jaar om zich voor te bereiden.