Categorieën

Service

2023 was een topjaar voor het Vlaardings Energie Collectief

2023 was een topjaar voor het Vlaardings Energie Collectief
Nieuws

2023 was een topjaar voor het Vlaardings Energie Collectief

  • Ingezonden mededeling
  • 29-05-2024
  • Nieuws
2023 was een topjaar voor het Vlaardings Energie Collectief

VLAARDINGEN - Het Vlaardings Energie Collectief VEC heeft op de Algemene Leden Vergadering (ALV) zijn jaarverslag gepubliceerd: 2023 was een topjaar. De twee windmolens van het Oeverbos werden in gebruik genomen, het VEC keerde voor het eerst rente uit aan investeerders in de molens en de financiële opbrengst van de collectieve zonnedaken was nog niet eerder zo hoog.

De windmolens die het VEC samen met partnercoöperatie De Windvogel heeft gerealiseerd werden in oktober in bedrijf genomen. Na een uitgebreide testfase konden ze begin januari worden overgedragen. Het VEC kreeg 25 procent eigendom, de Windvogel 75 procent. Sindsdien produceren de molens boven verwachting veel stroom; het waait al maanden flink door.

Dankzij de gunstige ontwikkelingen kon het bestuur vier procent rente uitkeren over de investeringen in Oeverwind uit 2022. De meeste certificaathouders kozen ervoor deze rente ook in de windmolens te investeren. Voorzitter van der Steen bedankte de leden voor het geschonken vertrouwen. Het bestuur wil het aandeel van het VEC in de eigendom van Oeverwind zo snel mogelijk vergroten. Geïnteresseerden kunnen nog steeds obligaties van het VEC kopen.

De ALV stemde in met het voorstel van het bestuur om ook over 2023 rente uit te betalen aan de Oeverwind investeerders. 2023 was niet een uitzonderlijk zonnig jaar, maar de financiële opbrengst van de collectieve zonnedaken was dat wel. De energiebelasting op stroom was hoog en VEC kon ook een mooie prijs realiseren voor de groene energie. Dit resulteerde in een opbrengst van € 70 tot € 90 per certificaat, ongeveer het dubbele van wat ten tijde van de investering een redelijke verwachting leek.

Vlaardings Energie Collectief

Willem de Zwijgerlaan 49, Vlaardingen

Meer over Vlaardings Energie Collectief →